Grčki list: Rama u ulozi izabranog partnera Zapada na Jadranu

Beta 22.08.2023

Albanski premijer Edi Rama veruje da Albanija i Zapad neće pokvariti odnose zbog diplomatskog spora Tirane i Atine oko novoizabranog predsednika Opštine Himare na jugu Albanije, a pritvorenog Fredija Belerija, etničkog Grka, piše danas grčki konzervativni list Katimerini.

Rama smatra da je u tom sporu Grčku "saterao u diplomatski ćorsokak" te on "ostavlja utisak da ga ne sprečavaju pretnje Atine da će zamrznuti sredstva EU i da će iskoristiti veto u procesu pridruživanja njegove zemlje", piše Stavros Cimas (Tzimas), specijalista za Balkan.

Rama smatra da su ga zapadni saveznici izabrali za svog partnera na istočnoj obali Jadrana, kao lidera koji jedini može da drži pod kontrolom separatističke tendencije, posebno na Kosovu i da će, stoga, teško da mu se usprotive zbog slučaja kao što je spor oko Belerija.

"I tu nije pogrešio - do sada su reakcije evropskih i američkih zvaničnika bile u najboljem slučaju mlake", piše Cimas.

Oštru kritiku jedino je uputio potpredsednik Evropske komisije za zaštitu evropskog načina života Margaritis Shinjas, koju je Rama odbacio jer dolazi od "grčkog zvaničnika" u Briselu.

Štaviše, piše u tekstu, nije prošlo nezapaženo da su, dok se u Himari održavao skup podrške Beleriju, a protesta protiv odluke vlasti da ga zadrže u pritvoru zbog optužbe o kupovini glasova na izborima na kojima je proletos pobedio, i dok je Grčka protestovala kod saveznika u NATO i EU zbog kršenja manjinskih prava, bivši britanski premijer Toni Bler i italijanski premijer Đorđa Meloni bili u Albaniji na odmoru, i to kao Ramini gosti.

Rama, maestro za odnose sa javnošću, piše Cimas, prebacio je sa Himere fokus javnosti na te posete.

Kao dobar domaćin, čak je Bleru obezbedio helikopter za razgledanje jadranske obale, dok su Meloni i njena porodica, koji su bili u Valoni, nazvani njegovim "gostima".

Zvanično ova putovanja jesu bila neformalna, ali se u albanskoj štampi polemisalo da je Rama angažovao advokatsku kancelariju Blerove supruge, Čeri, da vodi slučaj razgraničenja ekskluzivne ekonomske zone Albanije sa Grčkom kada dođe do suda u Hagu.

Toj firmi su navodno isplaćena tri miliona evra.

S druge strane, Meloni se navodno zalaže za postizanje dogovora o dopremanju vode za piće iz Finika na jugu Albanije u Italiju, kao i da se u Albaniji izgradi nuklearna elektrana, navodi Cimas za "Katimerini".

(Beta, 08.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »