Film 'Najbolji golman na svetu' pobednik Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru

Beta 27.08.2023

Film "Najbolji golman na svetu", autorke Katarine Sinđelić, o čuvenom fudbalskom golmanu Petru Radenkoviću proglašen je večeras za pobednika na svečanom zatvaranju 12. Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) na Zlatiboru.

Na festivalu su dodeljena priznanja za životno delo "Gold gondola" karatistkinji Jovani Preković, direktoru marketinga Košarkaškog saveza Srbije i legendi fudbala Darku Pančevu, čiju su nagradu preuzele njegove ćerke i supruga.

Posebna priznanja za doprinos filmskoj umetnosti i sportu za dokumentarni film "Gold gondola" dodeljena su Muhamedu Bikiću za film "Čobo", Nemanji Nešiću za ostvarenje "Kada stvarnost prevaziđe maštu" i novinarki Danijeli Dragojević za "Do cilja".

Festivalske nagrade "Gold gondola" dodeljene su u više kategorija.

Za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu nagrađen je japanski autor Josuke Hosoi za film "Ko sam ja – Elena Kravcov".

Za najbolji film o ličnosti u sportu nagrađen je "Kobrin put do zvezda" Aleksandra Stankovića, koji govori o fudbaleru Darku Pančevu.

Nagradu za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost dobio je film "Egoland" španskog, autora Ignasija Lopeza Fabregasa.

Za najbolju režiju dokumentarnog filma nagrađen je Toni Ristovski za film "Srećna trinaeska".

Nagradu za najbolji igrani film dobio je "Edi" autora Jana Vrhovnika.

Za najbolji dugometražni dokumentarni film nagrađen je film "Legende Čaira" sutora Vladimira Ristića, za srednjemetražni "Kako smo zavoleli basket" Vladimira Pajića i za kratkometražni "Kris Nikić - Ajronmen priča" Džena Staforda.

Za tematsku raznovrsnost i kvalitet sportskih filmova nagradu je dobila produkcijska kuća "Videostroj".

Posetioci su na ovogodišnjem festivalu mogli da vide više od 40 dokumentarnih i igranih filmova iz dvadesetak zemalja na temu sporta.

(Beta, 08.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »