Kina usvojila nacionalni standard za tradicionalnu kinesku veterinarsku terminologiju

Beta 28.08.2023

Kina je usvojila i objavila standarde za tradicionalnu kinesku veterinarsku terminologiju, koji će biti u primeni od 1. marta 2024. godine, saopštila je Kineska akademija poljoprivrednih nauka (CAAS).

Tradicionalna kineska veterinarska medicina razvijala se hiljadama godina i ima kompletan teorijski sistem i jedinstvene metode dijagnoze i lečenja, rekao je Vang Guibo sa Instituta za stočarstvo i farmaceutske nauke Landžu u okviru CAAS, prenosi agencija Sinhua.

Ipak, nedostaje standardizacija terminologije, dodao je Vang.

Standard su izradili stručnjaci sa Instituta za stočarstvo i farmaceutske nauke Landžu i sa drugih kineskih univerziteta. On pokriva opis i primenu tradicionalne kineske veterinarske terminologije, u pokušaju da ubrza međunarodnu akademsku razmenu i da usmerava klinička, naučna istraživanja i nastavu kineske veterinarske medicine.

Standard sistematski definiše 554 pojma, kao što su jin i jang, i pet elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja i metal), koji se koriste u nastavi, dijagnozi i lečenju, naučnim istraživanjima, menadžmentu, izdavaštvu i akademskoj razmeni tradicionalne kineske veterinarske medicine.

Očekuje se da će standard promovisati kliničku primenu i istraživanje i razvoj većeg broja novih tehnologija i proizvoda tradicionalne kineske veterinarske medicine i podržati razvoj kineskog stočarstva, rekao je Vang.

Tim je takođe izradio nacrt standarda za akupunkturu na životinjama iz porodice konja, koji je primenjen 1. februara 2023. godine.

(Beta, 08.28.2023)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »