BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Kijev tvrdi da je napao rusku vazdušnu bazu sa teritorije Rusije, Kremlj najavio odmazdu

U napadu na aerodrom na severozapadu Rusije oštećena dva transportna aviona Iljušin.

BBC News 01.09.2023  |  BBC - svetski
Explosions seen during drone attack on Pskov
EPA
Napad na aerodrom u Pskovu na severozapadu Rusije, u blizini granice sa Estonijom

Napad dronom na vazdušnu bazu u ruskom gradu Pskovu u utorak, 29. avgusta je pokrenut iz unutrašnjosti Rusije, tvrdi šef ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Kirilo Budanov je rekao da su dva teretna aviona Iljušin uništena, a dva oštećena.

Rusija je saopštila da su četiri oštećena.

Budanov nije rekao ko je izveo napad.

Ukrajinski napadi dronovima na Rusiju dešavaju se skoro svakodnevno, ali izjava Budanova sugeriše da da je to izazvalo oružje dugog dometa.

Dva dana posle napada na aerodrom, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je oružje ukrajinske proizvodnje pogodilo metu na udaljenosti od 700 kilometara.

Pskov je udaljen oko 500 kilometara od ukrajinske granice.

„Radimo sa teritorije Rusije", rekao je Budanov za veb-sajt Ratna zona u četvrtak, ne navodeći koja vrsta ili količina dronova su korišćeni.

On je rekao da su bespilotne letelice ciljale vrhove aviona, gde su rezervoari za gorivo i kritični deo kraka krila.

Oštećene letelice su teretni avioni koji mogu da prelaze duge relacije, idealni su za transport trupa i opreme na velike udaljenosti i samim tim vredna ratna sredstva za Rusiju.

Pskovska oblast je i krajem maja bila na meti dronova.

U napadu dronom na rusku oblast Belgorod prošle nedelje poginulo je troje ljudi, nekoliko sati nakon što je dron udario u centar Moskve, saopštili su ruski zvaničnici.

To se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je vodeći ruski dalekometni bombarder uništen u ukrajinskom udaru dronom u blizini drugog najvećeg ruskog grada grada Sankt Peterburga.

Iako Ukrajina nije rekla da je izvela konkretne udare dronovima, Zelenski je ranije rekao da su napadi na rusku teritoriju „neizbežan, prirodan i apsolutno fer proces" kako se rat s Rusijom nastavlja.

Napad na aerodrom u Rusiji

Pozivajući se na hitne službe, ruska novinska agencija Tas objavila je u utorak, 29. avgusta da su četiri aviona Iljušin 76 oštećena, a da su dva „zapaljena".

Novinska agencija RIA potom je navela da su se dva aviona Il-76 zapalila.

FOUR IL-76 TRANSPORT PLANES DAMAGED IN DRONE ATTACK
Getty Images
Avioni Iljušin-76

Kremlj je potom poručio da napadi na rusku teritoriju „neće proći nekažnjeno".

Marija Zaharova, ministarka spoljnih poslova Rusije, rekla je novinarima da je Ukrajina odgovorna i da su ovakvi napadi plod obaveštajnih podataka zapadnih zemalja.

U odvojenom razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija radi na tome odakle se izvode napadi ukrajinskih dronova kako bi sprečila dalje takve udare.

Istog dana prijavljeni su napadi dronova na regione Moskve, Pskova, Brjanska, Kaluge, Orola i Rjazanja.

Veliki napad na Kijev: Najmanje dvoje mrtvih

Kijev
REUTERS/Gleb Garanich
Kijev jutra 30. avgusta

Dok su udari dronovima prijavljeni u više ruskih oblasti u utorak, 29. avgusta, istovremeno je i ukrajinska prestonica bila pod žestokim napadom ruskih raketa i bespilotnih letelica.

Iako ukrajinska vojska tvrdi da je oborila je svih 28 ruskih projektila i 15 od 16 lansiranih bespilotnih letelica, saopšteno je i da je najmanje dvoje ljudi poginulo, a jedna osoba ranjena.

Gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko rekao je da je nekoliko zgrada oštećeno od udara ostataka oborenih dronova.

Više od 20 projektila i dronova su „uništile snage protivvazdušne odbrane" tokom noći, napisala je vojna uprava grada Kijeva na Telegramu, opisujući vazdušni napad kao „najmasovniji" od proleća.

Kijev, napad na Kijev
REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii
Kijevski policajci vrže uviđaj na mestu na kojem je pao ostatak jedne od bespilotnih letelica na obali reke Dnjepar

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.01.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »