BBC vesti na srpskom

Nemačka i društvene mreže: „Pirat Olaf" Šolc se našalio na račun povrede zadobijene na trčanju

Šolc je društvenoj mreži Iks podelio fotografiju na kojoj ima povez preko oka, uz komentar da povreda „izgleda mnogo gore nego što jeste".

BBC News 05.09.2023  |  Demijen MekGinis - BBC njuz,
Olaf Scholz, German Chancellor, wears an eye patch following his jogging injury in this handout image released in Berlin
EPA
Šolc je fotografiju objavio na društvenoj mreži Iks, što je novo ime Tvitera

Nemački kancelar Olaf Šolc objavio je fotografiju na kojoj nosi povez preko oka, a kaže da se povredio kada je pao na trčanju.

Incident se dogodio u subotu u blizini njegovog doma u Berlinu.

Zbog nesreće je otkazan predizborni skup na kojem je trebalo da učestvuje u nedelju, ali kaže da će nastaviti da učestvuje u kampanji i da će u narednim danima imati nekoliko javnih obraćanja.

Povreda „izgleda gore nego što jeste", napisao je na društvenoj mreži Iks, doskorašnjem Tviteru.

Na fotografiji su vidljive modrice oko oka, kao i na nosu i bradi.

Portparol kaže da je kancelar „dobro raspoložen", ali da izgledao „izubijano", kao i da je objavio fotografiju kako bi ljudi mogli da se naviknu na to kako će Šolc izgledati u narednih nekoliko nedelja.

Kancelar je u objavi na Iksu dodao da se unapred „raduje mimovima" (šaljivo obrađene fotografije) na njegov račun.

Pojedini korisnici društvenih mreža šale se da su povrede posledica svađa unutar vladajuće koalicije, dok je na sajtu grada Kelna, koji je domaćin velikog godišnjeg karnevala, predloženo da učesnici sledeće godine mogli da dođu maskirani kao „Pirat Olaf".

Veliki broj pozitivnih komentara na internetu nagoveštava da se nemačkim glasačima dopada novi imidž pirata kancelara Šolca.

A možda su i samo prijatno iznenađeni potezom lidera, koji u Nemačkoj ima reputaciju da mu odnos sa javnošću nije jača strana.

Anketa javnog servisa ZDF u avgustu, pokazala je da 72 odsto građana smatra da Šolc izbegava da daje konkretne odgovore na pitanja češće nego drugi političari.

Drugo istraživanje ZDF-a, takođe iz avgusta, pokazalo je da 51 odsto nezadovoljno Šolcem, dok je 43 odsto bilo zadovoljno, što se u Nemačkoj smatra niskim rejtingom za kancelara.

Vlada uvreženo mišljenje da se često ponavlja u javnim nastupima, kao i da voli da odlučuje iza zatvorenih vrata, pa tek onda saopštava rezultat.

Njegovi kritičari kažu da zbog toga deluje arogantno i netransparentno, i da u poređenju sa kolegama koji su medijski pametniji, Šolc može da deluje staromodno.

Ipak, glavni problem Olafa Šolca je što se nalazi na čelu troglave vladajuće koalicije, u kojoj svaka stranka ima veoma različite ciljeve i ideologije.

U svetlu brojnih kriza, od inflacije do rata u Ukrajini, odnosi unutar koalicije ozbiljno su zategnuti.

Koalicija ima ambiciozne planove da reformiše Nemačku, a pristalice njihove politike kažu da je Šolcova vlada u poslednje dve godine sprovela više promena, nego što je to za 16 godina uradila Angela Merkel.

Šolc je često u neslaganju čak i sa mnogim članovima sopstvene Socijaldemokratske partije levog centra, koja zastupa liberalniju fiskalnu politiku od one za koju se zalaže sam Šolc, bivši ministar finansija.

Unutrašnji sukobi iritiraju birače i doveli su do pada podrške.

Prema podacima od nedelje, ako bi sada bili održani izbori, Šolcova vlada bi osvojila samo 38 odsto glasova i izgubila većinu.

Njegova partija ima samo 18 odsto podrške, što je katastrofalno za stranku koja je na izborima dostizala 40 odsto.

Jedina uteha za Šolca je što, kako se čini, glasači nisu velike pristalice opozicije, koju čine konzervativci.

Njegov glavni protivnik za mesto kancelara Nemačke, konzervativni lider Fridrih Merc, i dalje je nepopularan.

S obzirom na užasno raspoloženje koje trenutno vlada u nemačkoj politici, birači su verovatno zahvalni što mogu da se malo i nasmeju.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.05.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »