BBC vesti na srpskom

Srbija i politika: Skupština izabrala novog ministra privrede, opozicija galamila i ometala glasanje

Doskorašnji ministar privrede Rade Basta je smenjen posle izjava koje su bile u suprotnosti sa politikom Vlade Srbije. Zalagao se da Beograd uvede sankcije Moskvi, ali i da lično podržava proteste protiv nasilja koji se nedeljama održavaju u Srbiji.

BBC News 06.09.2023  |  Nataša Anđelković - BBC

Tekst je ažuriran 6. septembra

Skupština Srbije izabrala je 6. septembra novog ministra privrede umesto pobunjenog Radeta Baste, čiji su stavovi prethodnih meseci bili u suprotnosti sa politikom vladajuće koalicije koja ga je i imenovala za člana kabineta premijerke Ane Brnabić.

Dok su opozicioni poslanici bučno negodovali i duvali u vuvuzele - jedan od njih, Aleksandar Jovanović Ćuta, popeo se na klupu - vladajuća većina je izabrala Slobodana Cvetkovića kao naslednika Baste na mestu ministra privrede.

„Je l' tako stojite i na kafanskom stolu? Nije vas sramota?", upitao je predsednik parlamenta Vladimir Orlić opozicionog poslanika Jovanovića.

Za novog ministra iz redova Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je koalicioni partner Srpskoj naprednoj stranci u vladi, prozivkom je glasalo 148 od ukupno 250 poslanika, a dva su bila protiv.

Ko je novi ministar privrede?

Slobodan Cvetković, 49-godišnji Novosađanin, diplomirao je pre dve decenije na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo, pri Univerzitetu „Braća Karić".

Predstavnici opozicije su kritikovali predlog da on bude novi ministar privrede jer, kako kažu, nema nijedan dan iskustva u privredi.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, obrazložila je da njen predlog o novom ministru nije slučajan, posebno zbog predstojeće organizacije velike manifestacije EKSPO 2027.

Kao neko ko je dugo vodio Novosadski sajam, Cvetković ima veliko znanje i iskustvo u organizaciji velikih manifestacija, navela je.

„Za vreme Cvetkovićevog desetogodišnjeg rukovođenja, Novosadski sajam se razvio u renomiranu kompaniju u oblasti sajamske industrije", rekla je Brnabić.

U zvaničnoj biografiji Cvetković navodi da je radni odnos zasnovao na Fakultetu za preduzetni menadžment u Novom Sadu, kao menadžer fakulteta „BK" Univerziteta, piše Istinomer.

Bio je direktor Javnog preduzeća „Sportski centar" u Beočinu, tokom izgradnje sportskog objekta u tom vojvođanskom mestu.

Od 2004. do 2012. godine bio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje u Vladi Vojvodine, u dva mandata, rukovodeći Sektorom za informacione sisteme i elektronske medije.

Navodi da je u istom periodu položio Stručni ispit za rad u državnoj upravi, uspešno završio međunarodni specijalistički kurs u organizaciji E.C.P.D. i Bredford Univerziteta, Velika Britanija, pod nazivom „Priprema, planiranje, evaluacija i upravljanje projektima".

Naveo je da od 2010. godine ima sertifikat za rad na računarima na nivou ECDL kor.

Od marta 2013. godine bio je na funkciji pomoćnika direktora za međunarodne komercijalne poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme".

Odlukom Vlade Srbije 31. jula 2014. godine imenovan je za člana Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama Srbije.

Odlukom Nadzornog odbora AD „Novosadski sajam", 6. novembra 2014. godine, imenovan je za Generalnog direktora ovog preduzeća.

Od 2007. godine član je Socijalističke partije Srbije, a od 2011. godine bio je član Pokrajinskog odbora te stranke u Vojvodini.

U martu 2012. izabran je za predsednika Gradskog odbora SPS u Novom Sadu, a potom i u martu 2015. i novembru 2022.

Član je Izvršnog odbora Glavnog odbora i član Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini.

Ko je Rade Basta i zašto je smenjen?

Početkom jula, skupština je izglasala smenu Baste gotovo identičnim brojem glasova kojima je podržan predlog da ga nasledi Cvetković.

Predlog za Bastinu smenu stigao je iz vlade na zahtev lidera SPS Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, čiji je stranački dres doskoro nosio.

U odnosu na ostatak tima u Nemanjinoj 11, Basta je već neko vreme „solirao" izjavama da Beograd treba da uvede sankcije Moskvi, ali i da lično podržava proteste protiv nasilja koji se nedeljama održavaju u Srbiji.

Posle nekoliko opomena i zahteva da sam podnese ostavku jer se ne slaže sa državnom politikom, iz stranke Dragana Markovića 22. juna stigao je zahtev predsednici Vlade Ani Brnabić da Basta bude smenjen, a da je sa svih stranačkih funkcija razrešen.

Kao odgovor na to, Basta je formirao novi pokret Evropski put i najavio da će učestvovati na svim predstojećim izborima.

U ministarskoj fotelji Rade Basta je proveo manje od osam meseci, 239 dana.

Da je sklon individualnim potezima, ovaj školovani policajac, master ekonomista, džudista, kikbokser i preduzetnik, pokazivao je i tokom ranijih angažmana.

Dok je bio direktor Beogradskih elektrana, zalagao se za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji u saradnji sa SAD i EU, tražio je da se ukine srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, čestitao imenovanje na funkciju ambasadora SAD u Srbiji Kristoferu Hilu i komentarisao kvalitet američkih obaveštajnih organa.

Predlog koji je bio u njegovoj nadležnosti - da se grejna sezona odloži i ranije završi kako bi se uštedeli energenti - naišao je na brojne kritike, jer su tako ljudi više koristili struju za grejanje, što je bilo sasvim suprotno zacrtanim ciljevima Vlade, pisao je Danas.

Kada se u Beogradu dogodila masovna pucnjava u školi `Vladislav Ribnikar`, mnogi su kritikovali brojne predstavnike vlasti što se nisu pojavili tamo da zapale sveće ili se upišu u knjigu žalosti, ali Basta je bio među malobrojnima koji su to učinili.

Kako je ispričao, prvo veče je otišao ispred škole sa sinom.

„Razumem i osećam isto nezadovoljstvo kao i građani, ali život mora da se nastavi i svi mi moramo da damo doprinos u izgradnji društva bez nasilja.

„Smatram da su i ostali članovi Vlade Srbije morali da budu na ulici sa građanima zbog tragedije koja nas je sve zadesila, ali svako donosi svoje odluke", rekao je Basta, prenosi Kurir.

U međuvremenu, više puta je tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

„Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo.

„Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim", obrazložio je u martu.

Basta, čije prezime na italijanskom znači „dosta", obavljao je mnoge funkcije, navodi se na sajtu 021.

Bio je direktor BIG Marketa, Novosadske mlekare, vlasnik Moskva-investa, a ova preduzeća su u likvidaciji, dodaje se.

Osim toga, bio je na čelu Farmaseutikals Balkans iz Novog Bečeja, vlasnik Lajf Leka iz Beograda, direktor Superio Tobakoa iz Beograda, Sremskih mlekara, i vlasnik nekoliko novosadskih firmi - Union Medik, Libra invest i Libra Kanadian invest.


Rade Basta - biografija

  • Rođen je 1979. godine u Novom Sadu.
  • Srednju školu unutrašnjih poslova „Pane Đukić" završio je u Sremskoj Kamenici 1998. godine.
  • Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture na Univerzitetu u Novom Sadu 2002. godine, a master studije ekonomije završio na Univerzitetu Privredna akademija 2012. godine.
  • Prvi posao je obavljao u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u Beogradu od 1998. do 2005. godine.
  • Izabran je u rodnom gradu, u julu 2013. godine, za savetnika direktora „Elektrovojvodine". Odbornik koalicije SPS-JS u Skupštini grada Novog Sada postao je 2016. godine.
  • Funkciju zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obavljao je od jula 2016. do 2018. godine.
  • U decembru 2016. godine izabran je i za direktora Fudbalskog kluba Radnički iz Niša i tu dužnost je obavljao do novembra 2017. godine.
  • Od septembra 2018. godine obavljao je dužnost direktora Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane".
  • Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. izabran je za poslanika koalicije SPS-JS-ZS u Skupštini Srbije.
  • Dobitnik je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević" za doprinos razvoju preduzetničkog i društvenog stvaralaštva u oblasti privrede 2013. godine i Najuspešniji privrednik za doprinos i izuzetnu posvećenost radu, zalaganju i efikasnosti u energetskom sektoru 2022. godine.
  • Govori engleski, ruski i nemački jezik.

Izvor: Biografija sa sajta Vlade Srbije


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.06.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »