U Kini predstavljen prvi atlas podataka o urbanom noćnom svetlu

Beta 07.09.2023

Kineski Međunarodni istraživački centar velikih podataka za ciljeve održivog razvoja (CBAS) objavio je prvi svetski atlas podataka o urbanom noćnom svetlu, prikupljenih uz pomoć daljinskog posmatranja, pružajući podršku istraživanju održivog razvoja gradova.

Atlas sadrži podatke o noćnom svetlu za 147 gradova u 105 zemalja širom sveta, javila je agencija Sinhua.

Podaci su prikupljeni pomoću satelita SDGSAT-1, koji je lansiran u svemir 5. novembra 2021. godine i prvi je svetski satelit za nauku o svemiru koji služi Agendi za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija.

Satelit je dizajniran da obezbedi podatke za praćenje, procenu i proučavanje interakcija između ljudi, prirode i održivog razvoja, navodi Kineska akademija nauka, koja ga je razvila.

Direktor CBAS Guo Huadong rekao je da je atlas važno dostignuće u oblasti detekcije elemenata životne sredine na površini Zemlje u uslovima slabog osvetljenja.

Podaci mogu u potpunosti da odražavaju obrazac naseljavanja u urbanim sredinama i ekonomskog razvoja, i da pruže podršku za srodna istraživanja i donošenje odluka o održivom urbanom razvoju, dodao je Guo.

(Beta, 07.09.2023)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »