EEAS: U planu zajednički sastanak Vučića i Kurtija, fokus na primeni sporazuma iz Ohrida

Beta 12.09.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se 14. septembra u Briselu u okviru nove runde dijaloga uz posredovanje EU, potvrdila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prvo će se, od 9.00, odvojeno sastati sa Vučićem i Kurtijem, posle čega će uslediti zajednički, trilateralni sastanak.

U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja, navodi EEAS.

Borel će se obratiti medijima po okončanju sastanka.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Borelom i Lajčakom.

Najnovija eskalacija na severu Kosova počela je 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

EU i SAD od tada traže raspisivanje novih vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, koje Srbi ne bi bojkotovali.

(Beta, 09.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »