EU demantuje Kurtija i tvrdi da je njen predlog na stolu od juna

Beta 15.09.2023

Evropska unija je danas demantovala tvrdnju premijera Kosova Aljbina Kurtija da je njegov predlog o redosledu primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa bio jedini na stolu tokom jučerašnje runde dijaloga u Briselu.

"Izjava premijera Kurtija, da je njegov predlog bio jedini na stolu, jednostavno je netačna", naveo je neimenovani zvaničnik u Briselu, prenose Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio Slobodna Evropa (RSE).

Posle jučerašnje, još jedne neuspešne runde briselskog dijaloga, Kurti je objavio svoj predlog o redosledu primene Sporazuma i rekao da je to jedini plan koji je na sastanku u Briselu bio predložen.

Prema navodima RTS, neimenovani izvor iz EU rekao je da su evropski posrednici još u junu predstavili Beogradu i Prištini predlog Unije o redosledu primene Sporazuma i dodao da je specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak u međuvremenu tim povodom imao sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane.

U dokumentu EU, čiji sadržaj prenosi RSE, predviđa se da primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa počne pokretanjem pregovora o statutu "instrumenta za samoupravu Srba" na Kosovu.

Nakon toga, navodi se u dokumentu, Srbija više ne bi insistirala na korišćenju fusnote ili učešću Misije UN na Kosovu (Unmik) u regionalnim forumima.

Sledeći korak je završetak pregovora o statutu "instrumenta za samoupravu Srba", a potom sledi primena tačke koja predviđa nemešanje svake od strana u unutrašnja pitanja one druge i uzdržavanje od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem.

Potom bi, prema predlogu EU, usledilo uspostavljanje "instrumenta za samoupravu Srba", praćeno ukidanjem struktura kojima Srbija upravlja na Kosovu, a zatim bi došlo do priznanja odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola.

Naredni korak, prema predlogu EU, bio bi sporazum o mapi puta za primenu neispunjenih obaveza koje proizilaze iz ranijih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.

Usledila bi formalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a zatim i praktični aranžmani za razmenu stalnih misija.

Posle toga, Srbija se više ne bi protivila članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, a Kosovo bi potom završilo procedure za zaštitu srpske verske i kulturne baštine.

Na kraju se predviđa pokretanje pregovora o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, navodi RSE.

(Beta, 09.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »