U Ćupriji obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Beta 15.09.2023

U Ćupriji je danas obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave polaganjem venaca na spomen obeležje učesnicima Oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine.Na spomenik u centru grada vence su položile delegacije Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) i lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Jovicom Antićem.

Antić je čestitao praznik građanima opštine Ćuprija i istakao značaj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave za očuvanje slobodarskog duha i uspomene na žrtve stradale u ratovima od 1912. do 1918. godine.

O proboju Solunskog fronta, slavnim pobedama ali i stradanjima u Prvom svetskom ratu, prisutnima je pričao profesor istorije u ćuprijskoj Gimnaziji Dragan Savić.

"Za male zemlje, kao što je bila Srbija, ovo je bio odbrambeni rat. Srbija je dala veliki doprinos pobedi u Prvom svetskom ratu ali je imala i uzuzetno velike gubitke. Liniju Solunskog fronta probila je, 15.septembra, i šumadijska divizija, koja je bila deo Druge srpske armije koju je predvodio general Stepa Stepanović", rekao je Savić.

U Prvom svetskom ratu u Srbiji je stradalo oko 1,27 miliona ljudi.

(Beta, 09.15.2023)

Ćuprija »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »