BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Da li je čečenski lider Ramzan Kadirov zaista bolestan

Čečenski vođa, lojalan Putinu, navodno je teško bolestan, tvrde pojedini izvori, ali on objavljuje snimke kako šeta parkovima i šali se.

BBC News 19.09.2023  |  BBC - ruski servis
Ramzan Kadirov
Reuters/CHINGIS KONDAROV

Poslednjih nekoliko dana mediji, političari, anonimni izvori i telegramski kanali raspravljaju o zdravstvenom stanju Ramzana Kadirova, lidera Čečenije, lojalnog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Postoje različite pretpostavke: jedni kažu da je Kadirov u bolnici, drugi čak kažu da je u komi, a njegova pres služba objavljuje nedatirane snimke kako šeta parkom.

Kako su počele da kruže glasine?

Ovo nije prvi put poslednjih godina da kruže glasine o navodno narušenom zdravlju čečenskog lidera.

Pre mnogo godina, izvori Novaje gazete govorili su o „ozbiljnoj bolesti koja se teško leči, a u 30 odsto slučajeva završava smrću".

To se nije moglo primetiti: Ramzan Kadirov je nastavio da se pojavljuje u javnosti, objavljujući fotografije i video zapise.

Ponekad bi, međutim, brzo dobijao na težini, a zatim je isto tako brzo gubio, ali ta činjenica sama po sebi ne znači da ima ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ali od kraja prošle godine, čečenski kanali na Telegramu počeli su da šire glasine da bi stanje Kadirova „moglo biti kritično".

Poslednjih meseci u diskusiju su se uključili ukrajinski i ruski blogeri, kao i ukrajinski obaveštajci.

Novi krug ove rasprave počeo je objavom čečenskog telegram kanala NIISO - autori su napisali da je Kadirov navodno pao u komu.

Istog dana, ukrajinsko izdanje Obozrevatel objavilo je ovu informaciju, pozivajući se na izvore „u čečenskoj dijaspori", što često koriste kada pišu o Čečenima koji žive u Evropi.

Navodno su, naveo je ovaj medij, lekari u Moskvi nemoćni da pomognu Kadirovu i da je plan da ode na lečenje u inostranstvo, „najverovatnije u Ujedinjene Arapske Emirate".

Ali većina u dijaspori nema pristup ovakvim informacijama i ne može nedvosmisleno da potvrdi te glasine.

Glasovima „izvora", pridružio se i predstavnik glavnog obaveštajnog odeljenja ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrej Jusov, koji je rekao da je, prema njegovim podacima, šef Čečenije „u teškom stanju".

Šta znači „teško stanje"?

Poznati čečenski opozicioni bloger Tumso Abdurahmanov, koji živi u inostranstvu, uveravao je da Ramzan Kadirov možda ima problema sa bubrezima, zbog čega je lider Čečenije na dijalizi, koja mu „ne pomaže".

„Moguće je da su ovo njegovi poslednji dani", napisao je Abdurahmanov 1. jula.

Kao odgovor, Ramzan Kadirov i njegov rođak, poslanik Državne dume Adam Delimhanov, snimili su video poruku.

Poruka je objavljena 2. jula, sa očiglednom namerom da se podsmehnu ovim glasinama, pošto je Delimhanov ranije bio proglašen „mrtvim".

Kadirov u videu komentariše „razne tračeve".

„Živimo, živimo polako, jedemo hleb. Vodimo zanimljiv život. A život je generalno zanimljiv kada je kratak. Dakle, ne želimo da živimo dugo. Živećemo kratko, ali dostojanstveno."

Anesteziolog iz Izraela Mihail Fremderman na ovom snimku je skrenuo pažnju na to kako izgleda Kadirovljeva desna ruka.

„Gledao sam ove snimke više puta, uvećavao ih - Kadirovu je cela desna ruka bila u rupicama, imao je veliki potkožni hematom. To znači da mu se redovno daju infuzije i ovo su tragovi.

„U najmanju ruku, možemo da zaključimo da je Kadirov na veoma ozbiljnoj dugotrajnoj intravenoznoj terapiji. Ovo nije dijagnoza, već dokaz da Kadirov možda nije dobro", rekao je on za BBC.

Adam Delimhanov potom u snimku dodaje da je Kadirov „zdrav kao dren i pun energije, da se aktivno bavi sportom".

Najpopularnija verzija među onima koji raspravljaju o ovim glasinama je problem sa bubrezima.

Bilo je i nagoveštaja da je reč o srčanim problemima.

Bivši glavni urednik zatvorene radio stanice „Eho Moskve" Aleksej Venediktov, koji je proglašen stranim agentom u Rusiji) tvrdi da se Kadirov sada nalazi u jednoj od moskovskih bolnica.

„Tipično teško zatajenje bubrega. Zbog toga je neophodna česta hemodijaliza, a to se, po svemu sudeći, ide u Centralnu kliničku bolnicu (Centralna klinička bolnica Uprave predsednika Ruske Federacije)", piše Venediktov.

Šta je do sada zaista poznato?

Ramzan Kadirov
MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/EPA-EFE/REX

Ove godine, Kadirov je već tri puta zvanično otišao na odmor: u januaru, u aprilu - tokom muslimanskog praznika Ramazana - i u julu.

Datum završetka odmora nije preciziran.

Ramzan Kadirov se 21. februara nije pojavio na obraćanju Vladimira Putina u Moskvi, što je iznenadilo novinare.

A 3. marta, Putin se iznenada „nezvanično" sastao sa sinom čečenskog vođe, tada 17-godišnjim Ahmatom, i čestitao mu predstojeći brak - Ahmat Kadirov se oženio dan posle sastanka sa predsednikom.

Blogeri su tada počeli da sumnjaju da je ovaj sastanak ispunjen posebnom simbolikom: veoma je podsećao na 2004. kada je Ramzan Kadirov došao u Kremlj nakon što je njegov otac ubijen.

Od tog sastanka počela je era Ramzana Kadirova kao političara.

Deca Ramzana Kadirova, a posebno najstariji Ahmat, u poslednje vreme su zapravo počela da se pojavljuju sve češće u zvaničnim komunikacijama, ali retko ko veruje da će tinejdžer ozbiljno polagati pravo na ulogu šefa republike „ako se nešto desi. "

Šta se tačno dešava sa Kadirovim?

Prošle godine, sagovornik BBC-ja koji održava kontakt sa predstavnikom čečenske vlade (iz bezbednosnih razloga BBCDž ruski servis ne daje više detalja o tom izvoru) potvrdio je da Kadirov zaista ima tešku bolest.

Pozivajući se na svoje izvore, ruska novinarka Elena Milašina napisala je da je „ova bolest opasna po život jer može dovesti do otkazivanja drugih organa, pre svega bubrega i pluća".

„Ova bolest je praćena strašnim bolovima, zbog kojih osoba ne može da spava. Čak ni jaki lekovi protiv bolova, koji se obično prepisuju pacijentima sa terminalnim rakom, ne pomažu", napisala je ova novinarka, koja važi za jednu od najbolje informisanih kada je reč o prilikama u Čečeniji.

Na internetu se 17. septembra pojavio snimak na kojem se vidi Ramzan Kadirov kako šeta parkom.

„Svima koji ne razlikuju istinu od laži na internetu toplo savetujem da prošetaju na svežem vazduhu i dovedu misli u red. Kiša je divno okrepljujuća", piše u komentaru na snimku.

U snimku, Kadirov ni na koji način ne odgovara na glasine o sopstvenom zdravlju, ali kaže nešto apstraktno o pešačenju nekoliko kilometara, prednostima sporta i čitanju Kurana, svete muslimanske knjige.

Kišovito vreme na snimku odgovara prognozi u Groznom - oko 16 stepeni i padavine.

Mediji u Rusiji su sugerisali da se na snimku vidi zgrada slična rezidenciji lidera Čečenije u Groznom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.19.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »