Crnadak: Donošenjem zakona o stranim agentima nastoji se ugasiti civilni sektor u RS

Beta 28.09.2023

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je da vlast u Republici Srpskoj donošenjem zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji se kolokvijalno naziva i zakonom o "stranim agentima", nastoji ugasiti civilni sektor u zom bh. entitetu.On je ocenio da su svi izgovori za donošenje ovakvog zakona "fasada da bi se počinio dodatni pritisak, dodatno gušenje sloboda, dodatno maltretiranje svih onih koji u sebi nose želju da iskažu stav koji nije po volji vlasti".

Prema negovim rečima, usvajanjem ovog zakona, kao i ranije donetog zakona o kriminalizaciji klevete, vlast nastoji da pod kontrolu stavi jedan deo slobodnih medija i slobodnih ljudi.

Dodao je da se kroz priču o zakonu o nevladinim i neprofitnim organizacijama provlači još jedna opasna priča - o navodnim agentima koji rade protiv RS, dok se vlast pokušava predstaviti patriotskom.

Još je rekao je da je "iluzorno tražiti da se ovaj zakon povuče iz procedure, ali da je njegova obaveza da naglasi da režim u našem društvu stvara mrak, da bi njihovi poltroni upravljali ovom zemljom".

Donošenje ovog zakona ranije su osudili i ambasadori Saveta za primenu mira u BiH (PIC), navodeći da će se njegovim usvajanjem dodatno ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo, kao i da će predstavljati značajnu pretnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini.

(Beta, 09.28.2023)

Republika Srpska »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »