Zorana Mihajlović poziva u svoj pokret sve koji žele Srbiju u Evropi

Beta 30.09.2023

Predsednica novog Pokreta "Uvek za Srbiju" Zorana Mihajlović izjavila je danas da je to "mesto okupljanja svih građanki i građana koji žele Srbiju u Evropi, koji ne žele da žive u privatnoj državi jedne porodice, koji žele jake institucije u kojima vladaju zakoni, a ne partijske knjižice".

Mihajlović je u intervjuu na portalu lista Danas rekla da je "Uvek za Srbiju" mesto za sve one koji žele da žive u Srbiji, ali da od nje naprave uređeno i perspektivno mesto za život.

Istakla je da će odluku o učešću na izborima doneti kada zvanično bude objavljen datim izbora.

Mihajlović, bivša ministarka energetike i rudarstva, kazala je da će "Uvek za Srbiju" predstaviti "program za demokratizaciju društva, održivog modela pravičnog i održivog razvoja Srbije".

"Poverenje može i mora da postoji samo ako se daju jasna, a ne lažna, nejasna i apstraktna obećanja. Zalažemo se za vlast naroda, svake građanke i građanina, koja mora biti sposobna i stručna, razumeti i promovisati solidarnost, saosećanje, a ne agresiju i mržnju kako se to danas čini. To je jedini put ka zadovoljnoj i održivoj Srbiji. Sve ostalo je samo populizam od izbora do izbora", rekla je Mihajović.

Na pitanje da li postoji opasnost od uvođenja sankcija Srbiji zbog prošlonedeljnog smrtonosnog oružanog napada grupe Srba na kosovsku pliciju u Banjskoj, na severu Kosova, ona je rekla da su "jasne su poruke" i EU, i državnog sekretara SAD Entoni Blinkena, i čak i da ne ozvaniče sankcije, "one će se dešavati kod dobijanja viza, zainteresovanosti i ulaska kompanija koje bi ovde ulagale, odlaska drugih kompanija iz Srbije".

"Dakle, postoji čitav niz postupaka kojima će nam biti jasno stavljeno do znanja da smo se udaljili od demokratije i Evrope. Mi smo zemlja čija je vlast podržala, a videćemo sve nakon istraga, na koje načine, izvođenje terorističkog napada u kojem je ubijen pripadnik Kosovske policije. Mi smo zemlja koja je napravila dan žalosti za one koji su izvršili teroristički napad", kazala je Mihajlović.

Podsetila je: "A i pre toga mi smo zemlja koja kao hoće u Evropu, a onda jedina ne donosi sankcije protiv Putina, koja na taj način prihvata i slaže se sa svim zverstvima koja se dešavaju na tlu Ukrajine".

Na pitanje kako ocenjuje poskupljenje struje i najavu povećanja cene gasa i goriva, Mihajlović je odgovorila da Vlada Srbije "ne postoji", "nema nikakav legitimitet i ume jedino da udara po grbači građana".

"Ne samo da ne treba da poskupi, nego prvo da sprovedu dubinske promene u EPS, Srbija gasu, jer će tu svašta naći, i dovoljno novca koji se baca, a koji bi oni da pokriju kroz rast cena", rekla je ona.

"Umesto da se bave energetskom bezbednošću zemlje, oni se bave svojim biznisima, podižu akcize na derivate, toliko suludo, da bi posle toga bez kriterijuma davali 25.000 dinara penzionerima. Ne postoji ta ekonomija i matematika koja to može da opravda", zaključila je Mihajlović.

(Beta, 09.30.2023)

Zorana Mihajlović »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »