Demostat: Vučić namerava da se sastane sa Putinom u oktobru

Beta 01.10.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u oktobru, na marginama foruma "Pojas i put", koji će se održati u Kini, saznaje Demostat iz diplomatskih krugova.

Kako je objavljeno, lideri Srbije i Rusije već su javno potvrdili dolazak na kineski samit, ali ostaje otvoreno pitanje da li će doći i do sastanka, što bi bio njihov prvi susret oči u oči od početka rata u Ukrajini.

Sastanak sa Putinom nesumnjivo bi doneo Vučiću poene u predizbornoj kampanji, ali ne bi poslao dobru poruku Zapadu, posebno u trenutku kada nije jasno da li je i ruski faktor umešan u poslednje događaje na severu Kosova, ocenio je Demostat.

Vučić je nedavno najavio da će se tokom samita sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, navodeći da je on veliki prijatelj Srbije i da se raduje susretu.

"Do kraja godine očekujem ozbiljne i važne razgovore s našim vrlo, vrlo važnim partnerima. U oktobru ću ići u važnu posetu Kini. Veliko je pitanje šta će se tamo dogoditi, jer se očekuje i dolazak Putina", rekao je Vučić u avgustu.

Kako podseća Demostat, ukoliko se Vučić sastane i sa Putinom, to ne bi bio prvi put da tokom predizborne kampanje Vučić igra na kartu ruskog predsednika, čija popularnost u Srbiji je velika, i ne bi bio prvi put da se sa njim sastaje neposredno uoči izbora.

Vučić i Putin poslednji put su se videli u novembru 2021. godine u Sočiju kada je, zvanično, glavna tema razgovora bila isporuka gasa.

Krajem maja prošle godine, Vučić i Putin su razgovarali telefonom o, kako je tada rekao srpski predsednik, više različitih tema, a tada su dogovoreni i glavni elementi novog gasnog sporazuma za naredne tri godine.

Vučić je u junu ove godine za italijanske medije rekao da više od godinu dana nije komunicirao sa ruskim kolegom Putinom.

U Srbiju od početka rata u Ukrajini nisu dolazili najviši zvaničnici Rusije.

(Beta, 10.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »