Sud za zločine OVK: Bahtjari i Jonuzi uhapšeni i prebačeni u Hag zbog zastrašivanja svedoka

Beta 06.10.2023

Kosovski Albanci Ismet Bahtjari i Sabit Januzi uhapšeni su danas na Kosovu zbog ometanja rada suda za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu, odnosno uznemiravanja i zastrašivanja svedoka, saopštilo je večeras tužilaštvo tog suda.

Bahtjari i Januzi su prebačeni u sudski pritvor u Sheveningenu i biće izvedeni pred sudiju "bez previše odlaganja", piše u saopštenju tužilaštva dostavljenom Beti.

U saopštenju se navodi da je sudija, koji je izdao nalog za hapšenje, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su Bahtjari i Januzi "pokušali da odvrate svedoka da svedoči u postupcima pred Specijalizovanim većem Kosova", što je zvaničan naziv suda za zločine OVK.

Tužilaštvo je naglasilo da "izuzetno ozbiljno uzima uznemiravanje svedoka i odmazdu nad njima, kao i ometanje sprovođenja pravde" i da će "nastaviti da istražuje i krivično goni svakog ko je u to umešan".

Podršku pri hapšenju Bahtjarija i Januzija pružili su Euleks i policija Kosova, piše u saopštenju.

Pred sudom u Hagu ranije su za krivično delo ometanja pravosudnog postupka i zastrašivanje svedoka pravosnažno osuđeni lideri Udruženja boraca OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, na po četiri godine i tri meseca zatvora.

(Beta, 10.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »