Kosovska predsednica za sankcije Srbiji, predsednik Hrvatske protiv

Beta 10.10.2023

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da Srbija mora da odgovori na pitanja o nedavnom napadu u selu Banjska na severu Kosova, ali da je protiv sankcija Evropske unije, za koje se na zajedničkoj konferenciji za novinare založila predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Ona je naglasila da su kosovske vlasti prikupile dokaze da iza terorističkog napada 24. septembra stoji Srbija i najavila završetak istrage u narednih nekoliko dana, te pozvala na uvođenje mera protiv Srbije kako bi ta država "bila sprečena da destabilizuje ne samo Kosovo, već i region".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u Zagrebu, Milanović je pozvao zemlje koje dosad nisu priznale Kosovo da to učine i istakao hrvatsku podršku kosovskom putu prema članstvu u međunarodnim organizacijama.

On je kazao da je poslednjih sedmica došlo do "eskalacije sukoba i opasnih radnji na severu Kosova iza kojih neko stoji, organizacijski, materijalno, finansijski".

"Naši stavovi su jasni, Srbija treba dati odgovore na neke očite stvari koje ne mogu promaći pažnji ni malog deteta, ko su, odakle su, ko ih je finansirao. To su sve stvari koje smo već gledali u istoriji i ne želimo gledati opet", rekao je Milanović.

Upitan o sankcijama protiv Srbije, Milanović je odgovorio da je protivnik sankcija podsetivši da je i Kosovo trenutno pod sankcijama Evropske komisije.

"Ne verujem u njih posebno kada se donose protiv država, možda protiv pojedinaca", odgovorio je hrvatski predsednik naglasivši da to "ne umanjuje odgovornost Srbije".

On je rekao da nije za sankcije ni protiv predsednka Srbije Aleksandra Vučiča, posebno dok se "stvari ne raščiste".

Milanović je ocenio da je predsednica Kosova iznela uvereljive argumente o tome da iza terorističkih napada na Kosovu stoji vlast u Srbiji.

"Volim da se raspolaže dokazima, ovo su bili uverljivi argumenti koje možeš opovrgnuti samo kontradokazima", naglasio je Milanović.

On je kazao da se "čudi Srbiji koja je u zadnjih 35 godina izgubila sve što je mogla u perpektivi razvoja nacije, od prvih barikada u Hrvatskoj, kao da se ništa ne uči" i da bi toj zemlji više koristila racionalnija politika.

"Srbija ako hoće da sarađuje sa svojim susedima, imaće partnere, možda i prijatelje vremenom, ali ovako ne ide", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je ukazao da se često pravi paralela između sadašnje situacije s događajem iz 1914. kada je u Sarajevu ubijen austrijski prestolonaslednik i kada je od Srbije traženo nemoguće.

"Sada nismo u 1914. Imate grupu opremljenih muškaraca. Uniforme mogu kupiti, skrojiti. Ali, oružje, obuka, snimke koje su ostavili za sobom. Sve je to u dokaznom fondu kojim raspolaže Kosovo. Šta sad? Pasuljanske livade, to nije IKEA, nije lunapark, da bi se tamo pripremao moraš imati amen, inprimatur vrhovnog poglavara ili bar njemu bliskih. Odgovore mora dati Srbija", naglasio je Milanović.

Osmani je rekla da se Kosovo suočava "s jednom od najtežih situacija zbog terorističkih aktivnosti naređenih iz Srbije".

"Nadam se da će naši partneri pokazati jasno delovanje da spreče Srbiju da destabilizuje ne samo Kosovo već i region", istakla je kosovska predsednica i dodala da se početkom 90-ih i Hrvatska suočila sa sličnom matricom (bivši jugoslovenski i srpski predsednik Slobodan) Miloševićevog režima.

Ona je naglasila da fokus treba da bude usmeren na dovođenje odgovornih za napad pred lice pravde, bezbednosne garancije na granici Srbije i Kosova, kao i sankcionisanje Srbije.

"Ako se neće preduzeti takve mere, Srbija će se osećati ohrabrenom da nastavi sa sličnim koracima čiji je konačni cilj anektiranje severa Kosova", ocenila je predsednica Kosova i dodala da Kosovo ostaje privrženo izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama Zapadnog Balkana i članstvu u EU i NATO, jer to smatra ganatom mira.

Na pitanja ima li dokaze da iza napada stoji Srbija i Aleksandar Vučić, predsednica Kosova je odgovorila da su prikupljeni dokazi koji vodstvo Srbije povezuju s tim napadom, da su četiri glavna, a da neke ne skriva ni Srbija.

Ona je, među ostalim, rekla da su članovi "terorističke grupe" finansirani i obučavani u Srbiji na vojnim poligonima, kao i da je zaplenjeno oružje korišćeno u napadu prošvercovno i proizvedeno u Srbiji u poslednje vreme.

U tom smislu, dodala je, pronađeni su određeni potpisi putem kojih se može "dokazati da je oružje predato terorističkoj grupi", ali zbog veštačenja treba više vremena za obradu.

Uz to je podsetila da su "teroristi u Srbiji proglašeni herojima", dok one koji su pobegli, ta država štiti.

Predsednica Kosova stigla je danas u dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje se sastaje s najvišim hrvatskim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima albanske zajednice. 

(Beta, 10.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »