Ministarstvo kulture Srbije: Lažna briga Prištine i pokušaj da versko nasleđe SPC stavi pod kontrolu

Beta 13.10.2023

Ministarstvo kulture Srbije ocenilo je danas da pisanje prištinskih medija o "neovlašćenim investicijama u manastir Banjska", gde se 24. septembra dogodio sukob grupe Srba i kosovske policije, predstavlja lažnu brigu za srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji.

"Lažna briga za srpsku baštinu doživljava novi vrhunac u pokušaju Prištine da bezobzirno i licemerno versko nasleđe Srpske pravoslavne crkve (SPC) stavi pod svoju kontrolu, u nameri da ga prisvoji", navodi se u saopštenju ministarstva.

Portal koha.net pisao je u četvrtak da je Fondacija "Delije", organizacija navijača beogradskog fudbalskog kluba Crvena Zvezda, donirala tri miliona dinara za restauraciju manastira Banjska, a da za to nije dobila neophodnu saglasnost Kosovskog instituta za zaštitu spomenika.

Ministarstvo kulture, reagujući na taj tekst, navodi da je "u sklopu brutalne kampanje progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sve učestalije na meti srpsko kulturno i versko nasleđe".

"Takozvana kosovska vlast ne samo da demonstrira nebrigu o srpskom kulturnom nasleđu, već i otvorenu netrpeljivost prema toj baštini, budući da od albanskog pogroma nad Srbima 2004. godine nisu ništa preduzeli na obnovi više od 50 uništenih srpskih crkava, manastira i spomenika kulture", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da "dvolična zabrinutost" Prištine za srpsko kulturno nasleđe predstavlja "samo loše prikrivanje činjenice da su oni sami vinovnici neprekidnog nasilja nad kulturnom baštinom".

"Bez obzira na očigledno prenošenje kampanje laži i dezinformacija na teren zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, Srbija će putem nadležnih organa i ustanova nastaviti da posvećeno čuva i obnavlja sve srpske svetinje diljem Kosova i Metohije, kao što to čini na celoj teritoriji Srbije", navodi se u saopštenju.

(Beta, 10.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »