KRIK: Uhapšeni zbog pranja novca u Francuskoj blizak srpskim političkim moćnicima

Beta 18.10.2023

Srpski državljanin Branimir Vujović, koji je početkom oktobra uhapšen u Francuskoj zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina i oružja i u pranju novca od droge, povezan je sa nedavno uhapšenim Filipom Koraćem, ali i sa ljudima iz vlasti u Srbiji, objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Vujović se u više navrata susretao sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, a poslovni partner bio mu je Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića, sa kojim je posedovao kompaniju za koju se sumnja da je korišćena za pranje novca, piše KRIK.

Novinari KRIK-a navode da su imali uvid u poverljivi dokument iz istrage francuskih organa, koji otkriva da je Vujović bio u centru kriminalne organizacije koju vodi Filip Korać, uključen u međunarodni šverc kokaina. Korać je nedavno uhapšen u Mađarskoj po poternici Francuske, koja ga traži zbog trgovine drogom.

Dokument iz istrage francuskih organa, ali i drugi dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a, pokazuju da je osumnjičeni Vujović bio blizak i sa ljudima koji imaju veliki politički uticaj u Srbiji i da je sarađivao sa njima.

Jedan od njih je generalni sekretar vlade Novak Nedić sa kojim se Vujović, kako se tvrdi u dokumentu, sastao u maju 2022. godine. Susretu je prisustvovao i Nemanja Obradović, blizak Koraću.

Nedićev račun u luksuznom hotelu od pet zvezdica na Azurnoj obali od 51.000 evra platio je Vujović, piše u dokumentu.

Zbog čega su se tačno sastali nije poznato, ali se u dokumentu pominje da je Vujovićeva saradnica koja je za njega i njemu bliske ljude otvarala i vodila firme, potencijalno trebalo da osnuje i kompaniju za Nedića. Nije poznato da li se to i desilo.

To, međutim, nije bio jedini susret Vujovića sa Nedićem, koji se nalazi na jednoj od najvažnijih pozicija u državi, budući da je KRIK došao do fotografija koje svedoče o još najmanje dva njihova sastanka.

Uz Nedića, na fotografijama sa Vujovićem je i Goran Đoković, stric tenisera Novaka Đokovića, a na jednoj je i beogradski advokat Vojislav Nedić, otac generalnog sekretara vlade, stoji između ostalog u tekstu KRIK-a.

(Beta, 10.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »