Opozicija traži povlačenje medijskih zakona iz Skupštine

Beta 25.10.2023

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović pozvao je danas Vladu Srbije da, nakon reakcije Evropske komisije koja je zatražila poštovanje Medijske strategije u novim medijskim zakonima, odnosno povlačenje države iz vlasništva u medijima, promeni sporne odredbe tih zakona, ili da ih u celosti povuče.

"Vlada i dalje može da povuče ove zakone dok se glasanje ne završi, što ih pozivamo da urade", rekao je Lazović novinarima u Skupštini Srbije, gde je u toku rapsrava, između ostalog, i o medijskim zakonima.

On je ocenio da se zakon donosi uoči izbora 17. decembra, kako bi se omogućila "što veća kontrola nad medijima".

"Ukoliko nije tako, ostavite ovaj zakon da o njemu razgovaramo naknadno, kada se završe ovi najavljeni izbori", kazao je Lazović.

Dodao je da Medijska strategija, koju je Vlada Srbije usvojila 2020. godine, jasno i nedvosmisleno predviđa izlazak države iz vlasništva nad medijima, naglašavajući da "Telekom" po dosadašnjim zakonima nije smeo da ima vlasništvo u medijima, a da se novim zakonom to samo legalizuje.

"Evropska komisija ne reaguje samo na pitanje vlasništva. U reakciji Evropske komisije traži se i slobodno medijsko okruženje, fer konkurencija, zaštita medijskog pluralizma i rad REM-a", kazao je on.

Prema njegovim rečima, tu se ne radi o nekoj vanrednoj reakciji evropskih zvaničnika, već su Evropski parlament, Evropska komisija, Savet Evrope, OEBS i ranije reagovali na probleme koje Srbija ima u medijskoj sferi.

"E pa sada se ti problemi dodatno produbljuju, stvaraju se novi i kreira se jedna mračna slika Srbije, mračna slika medija u Srbiji, što za posledicu ima uticaj na izbornu volju građana, uticaj na izbore koji će se održavati najverovatnije 17. decembra i onemogućavanje da se sazna šta se sve dešava u ovoj državi", rekao je Lazović.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović navela je da medijski zakoni nisu u stavu sa ustavom i apelovala da se zbog toga povuče iz skupštinske procedure.

"Ustav vrlo jasno i precizno definiše koja su prava i slobode. Između ostalih, to je pravo građana na slobodu govora, izražavanja i mišljenja, ali isto tako i objektivno informisanje. Ovaj zakon, odnosno set medijskih zakona, je sve samo ne objektivo informisanje. Ovaj zakon je pokušaj da se uništi i ono malo istine koje se čuje preko ono malo nezavisnih medija", ocenila je Nestorović.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izrazila je sumnja da se hitna izmena medijskih zakona vrši kako bi "Telekom", ukoliko kupi dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - Prvu i B92, mogao da bude prodat.

"Ne samo da bi Telekom ušao u vlasništvo televizija Prva i B92, već poznajući razmišljanje i postupanje Aleksandra Vučića, da bi sutra Telekom, koji je već obezvređen, koji se davi u korpuciji, prodao nekim svojim arapskim prijateljima poput PKB-a, Beograda na vodi...", navela je Tepić.

Vučić bi na taj način, kako je navela, sebi obezbedio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom kroz "srpsko-arapsko bratstvo".

"To je naša strepnja i zato upozoravamo na vreme, zašto se vlasti žuri da baš sada uoči izbora menja ove zakone", kazala je Tepić.

(Beta, 10.25.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »