Alarm: Antisemitizam i islamofobija jačaju u svetu Sve više incidenata motivisanih rasnom mržnjom: Preti li izmeštanje sukoba i na Evropu?

Blic 03.11.2023
Alarm: Antisemitizam i islamofobija jačaju u svetu Sve više incidenata motivisanih rasnom mržnjom: Preti li izmeštanje…

Od početka rata u Pojasu Gaze broj antisemitskih incidenata je porastao za nekoliko stotina procenata u odnosu na isti period prošle godine, podaci su policije i civilnog sektora zapadnih zemalja. Većina incidenata uključuje uvrede, pretnje na internetu, uništavanje verskih objekata, ali i fizičke napade. Broj islamofobičnih krivičnih dela takođe raste – u Londonu je zabeleženo 101 takvo delo, u odnosu na 42 u oktobru 2022.

U saveznoj državi Ilinois održana je sahrana 6-godišnjeg dečaka palestinskog porekla kojeg je vlasnik stana u kojem je živela porodica izbo na smrt, a dečakovu majku ozbiljno povredio. Ubica je optužen za zločin iz mržnje. - To su sporadični događaji, odnosno ispoljavanje antisemitskih i islamofobičnih akcija koje su produkt uglavnom pojedinačnog istupanja ili manjih grupa. To je rezultat isplivavanja na površinu nečega što postoji latentno u pojedincima, odnosno

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »