Rođak Marka Đurića među taocima Hamasa u Gazi

Beta 10.11.2023

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da je njegov rođak koji ima dvojno državljanstvo Srbije i Izraela kidnapovan sa muzičkog festivala 7. oktobra u upadu Hamasa.

"Napad na Izrael je veoma lična stvar za moju porodicu. Imam mnogo rođaka i dragih prijatelja u Izraelu. Mog rođaka Alona Ohela, 23-godišnjaka, koji ima dvojno izraelsko-srpsko državljanstvo i sa kojim delim pradedu iz Novog Sada, po majčinoj liniji, oteli su tog dana teroristi", rekao je on za Džeruzalem post (Jerusalem).

Dodao je da od tada porodica, ali i srpska i izraelska vlada, rade na njegovom oslobađanju.

"Alon je daroviti mladi pijanista, velikog talenta i čiste duše, naširoko poznat po pomaganju drugima. Prema očevicima, on je pokušao da pomogne svojim prijateljima na muzičkom festivalu, rizikujući život tokom napada", rekao je Đurić.

Ambasador je u intervjuu za taj list pričao i o svom jevrejskom poreklu i precima iz Novog Sada.

Đurić je takođe jedan deo detinjstva proveo u Izraelu gde je išao u osnovnu školu do četvrtog razreda.

Istakao je da je Kraljevina Srbija bila prva država koja je zvanično podržala Balfourovu deklaraciju 1917. koja je podržavala ideju formiranja Izraela i dodao da je pod vladavinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbija bila prva evropska država koja je donela zakon o vraćanju jevrejske imovine oduzete tokom Holokausta.

"I Srbi i Jevreji su tretirani kao niža bića i istrebljivani zajedno u zloglasnim nacističkim i ustaškim koncentracionim logorima poput Jasenovca. Borili su se i rame uz rame u više antifašističkih pokreta na našim prostorima. Jevreji i Srbi su kroz istoriju bili međusobno povezani. Takođe čvrsto verujem da imamo mnogo dobrih stvari koje možemo i moramo da postignemo zajedno u budućnosti", naveo je on.

Osudio je "teroristički napad Hamasa", te da za Srbe "jevrejski narod predstavlja i prijateljski, pa i bratski narod".

"Pored toga, Hamas je u Srbiji poznat po slanju terorističkih 'dobrovoljaca' protiv Srba tokom jugoslovenskih ratova 1990-ih", rekao je i dodao da srpske vlasti sa "velikom zabrinutošću" prate porast antisemitizma.

Međutim istakao je da je izraelsko priznanje Kosova "najznačajniji udarac srpsko-izraelskim odnosima u poslednjih 75 godina".

Tada je, kako je naveo, suspendovana i ideja da se Ambasada Srbije iz Tel Aviva premesti u Jerusalim.

(Beta, 11.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »