Elektronskim karticama iz inostranstva Gazi obezbeđen internet, kupovina moguća i iz Srbije

Beta 11.11.2023

Egipatska glumica i aktivistkinja Mirna el Helbavi pokrenula je akciju "Povezivanje Gaze" kako bi ljudima na toj teritoriji bio obezbeđen internet tokom prekida ili otežane komunikacije.

Kupovina eSIM kartice moguća je i iz Srbije, putem aplikacije Simply, a paketi se kreću od četiri dolara do 40 (od jednog do 20 gigabajta).

"Ukoliko želiš da se priključiš akciji, potrebno je da skineš aplikaciju Simly i kupiš eSIM za područje Palestine. Nakon toga, QR kod koji dobiješ za aktivaciju svoje eSIM kartice, šalješ na gazaesims@gmail.com", naveli su na Instagramu iz Inicijative za ljudska prava.

El Helbavi distribuira eSIM kartice stanovnicima Gaze koji zatim mogu da ih iskoriste. Kako je navela, do sada je iz čitavog sveta aktivirano više od 11.000 eSIM, u vrednosti od 260.000 dolara.

Na imejl su im stigle eSIM u vrednosti od 600.000 dolara, ali deo još nije distribuiran.

Glumica je akciju pokrenula sa svojom sestrom i još nekoliko volontera, kako bi omogućili stanovnicima Gaze da komuniciraju međusobno, ali i sa ostatkom sveta.

Od početka rata Hamasa i Izraela u Gazi je nekoliko puta dolazilo do potpunog prekida komunikacija što je onemogućavalo da se pronađu članovi porodice, upute pozivi hitnoj pomoći i otežalo rad humanitarnim radnicima i novinarima koji izveštavaju sa te teritorije.

Elektronska SIM kartica, poznatija kao eSIM, digitalna je alternativa fizičkim SIM karticama, koja korisnicima omogućava aktivaciju mobilnog podaktovnog paketa bez potrebe za fizičkom SIM karticom.

"Osim što je pomogla Palestincima i Palestinkama u najranjivijem trenutku, ova akcija je pokazala koliko je važno da postoje inicijative koje doprinose borbi za očuvanje ljudskih prava i prava na informisanje", navode iz Inicijative.

Više informacija moguće je pronaći na Instagramu El Helbavi.

(Beta, 11.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »