BBC vesti na srpskom

Nemačka: Planinare sirijskog porekla, s nemačkim dokumentima, prijavili policiji kao migrante

Neko je pozvao nadležne da upozori na grup koja je šetala po šumama Saksonije u istočnoj Nemačkoj sastavljena od „stranaca".

BBC News 11.11.2023  |  Demijen MekGinis - BBC Njuz,
landscape in the National Park Sächsische Schweiz
Getty Images
Neko je pozvao nadležne i saopštio da je grupa koja je šetala po šumama Saksonije u istočnoj Nemačkoj sastavljena od „stranaca".

Nije to bio uobičajen završetak dana provedenog u prirodi.

Novinarka Riham Alkuza je u četvrtak bila u šetnji sa planinarima po šumovitim planinama Saksonske Švajcarske, u istočnonemačkoj državi Saksoniji.

Ali kada se vratila u hostel, tamo su je čekali policajci.

Neko je pozvao policiju i prijavio da je uočena „grupa stranaca".

Opisao ih je kao migrante koji verovatno pokušavaju da nelegalno pređu obližnju granicu sa Češkom.

Ali je Alkuza šetala sa registrovanim nemačkim planinarskim društvom čiji su članovi uglavnom Sirijci koji žive u Nemačkoj.

Alkuza je višestruko nagrađivana novinarka Rojtersa. Poreklom iz Sirije, ona je nemačka državljanka, koja je diplomu stekla na njujorškom Univerzitetu Kolumbija. Poslednjih 10 godina radila je za brojne nemačke i američke medije.

Svi Sirijci sa kojima je bila na izletu rade ili studiraju u Nemačkoj, legalno.

Policija Saksonije rekla je za BBC da su regionalni policajci na broj za hitne slučajeve 110 dobili prijavu da je uočena grupa koja planinari blizu granice i da su možda bili prokrijumčareni preko granice.

Regionalna policija je prijavu prosledila federalnim snagama koje su poslale policajce u patrolu gde su pronašli planinare.

Proverom dokumenara koj dokazujui da čitava grupa u Nemačkoj zakonito boravi, policija je završila operaciju, saopštili su.

Alkuza je o incidentu pisala na Iksu, ranije poznatom kao Tviter, što je izazvalo salvu reakcija na društevnim mrežama.

Policija je dodala da Alkuza nije kontaktirala sa njima direktno, niti je pokrenula postupak.

Mnogi su joj u komentarima pružili podršku, ali bilo je i rasističkih rekacija. Drugi su odobravali postupak policije.

Incident je primer onoga što sve više stvara zabrinutost u Nemačkoj. Postavlja se pitanje da li su mašine dobrodošle u oblastima gde jača podrška ekstremno desničarskoj partiji Alternativa za Nemačku (AFD).

Saksonska Švajcarska je jedan od najlepših nemačkih regiona, na jugoistoku zemlje. Zadivljujući planinski teren često je bio inspiracija za slikare romantizma u 18. i 19. veku, poput Kaspara Davida Fidriha. Pejzaži imaju posebno mesto u nemačkoj kulturi i popularni su među turistima.

Ali je država Saksonija i mesto gde ekstremna desnica dobro prolazi na izborima.

U anketama, AFD je ili najpopularnija partija sa oko trećinom pristalica, ili je rame uz rame sa konzervativnom Hrišćanskom demokratskom unijom (CDU).

Sledeće godine bi trebalo u tri nemačka regiona, među kojima je i Saksonija, da budu održani izbori za regionalne skupštine.

Trenutno je malo verovatno da će AFD doći na vlast, jer ostale partije nisu spremna da prave koalicije sa njima.

Ali ako ekstremna desnica dobije najviše glasove, moglo bi da bude nemoguće da partije centra naprave stabilnu vladajuću većinu.

Tokom poslednjih nekoliko meseci

Tokom proteklih nekoliko meseci Nemačku je potresala žestoka debata o rastućem broju tražilaca azila. Samo ove godine je oko 290.000 ljudi zatražilo azil, što je više nego lani.

Brojke su mnogo manje nego 2015. i 2016. godine kada je u Nemačku došlo 1,5 miliona migranata i izbeglica.

Ali neke lokalne vlasti imaju i logističke izazove jer je trenutni priliv samo dodatak na veliki broj Ukrajinaca. Nemačka je primila i milion i po Ukrajinaca od početka ruske invazije prošle godine.

Ovakvo raspoloženje prema migracijama ide u korist AfD-a, koji se snažno protivi dolasku migranata.

U poslednjih deset godina njihova retorika se promenila od antievropskog populizma u ekstremno desni radikalizam. Na saveznom nivou, AfD obično dobije više od 20 odsto glasova, što je drugo mesto posle opozicionih konzervativaca.

Konzervativni političari akođe vrše pritisak na vladu. Čini se da je centristička takozvana Willkommenskultur Angele Merkel, ili kultura dobrodošlice, iščezla iz debate. Novi konzervativni lider Fridrih Merc je tvrđi u retorici i podstiče vladu da zaštiti granice.

Kao rezultat toga, levo orijentisana koalicija kancelara Olafa Šolca uvela je kontrole na licu mesta na istočnim granicama sa Poljskom i Češkom, gde neki migranti prelaze u Nemačku.

Zvaničnici kažu da je cilj da se otkriju krijumčari ljudi. Ali kritičari sumnjaju da je, pošto su suočeni sa usponom AfD-a, taj potez više kozmetička promena pred ključne izbore širom istočne Nemačke sledeće godine.

Dok se Nemačka bori sa nedostatkom radne snage u mnogim sektorima, lokalni privrednici su zabrinuti da bi uspon AfD-a mogao da šteti ekonomskim prilikama istočne Nemačke.

Oni strahuju da bi radnici iz inostranstva mogli nerado da dolaze u regione u kojima je popularna krajnja desnica.

Sudeći po reakcijama na slučaj Riham Alkuze, i neki turisti iz inostranstva će možda odložiti putovanja.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.11.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »