Aleksandar Ivanović: Hitno vratiti spomenik srpskim herojima gde je bio na groblju u Prištini

Beta 15.11.2023

Član Predsedništva Narodnog pokreta Srbije Aleksandar Ivanović je danas izjavio da bi samo hitno vraćanje spomenika srpskim vojnicima tamo gde je bio na groblju u Prištini i veliko izvinjenje ambasada Francuske i Nemačke na Kosovu značili da pomeranje spomanike nije bilo izraz namere da se briše istorijsko sećanje jednog naroda, več je isključivo bilo "nesmotrena greška".

"Svedoci smo da se već neko vreme radi na sistematskom brisanju tragova i dokaza o životu Srba na Кosovu i Metohiji", naveo je Ivanović.

Ukazao je da "svakog Srbina, gde god da živi, uznemirava pomeranje spomenika na pravoslavnom groblju u Prištini palim srpskim borcima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu".

"Nećemo se nikada pomiriti sa činjenicom da nam se rovari po grobljima i uklanjaju spomenici borcima koji su u odbrani našeg prava da živimo na ovim prostorima dali svoje živote i tako postali deo našeg identiteta i kolektivne svesti", izjavio je Ivanović zajtevajući hitno vraćanje spomenika na mesto na kojem je donedavno bio.

Ambasade Nemačke i Francuske su 13. novembra potvrdile da su u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini pomerile spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu.

(Beta, 11.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »