Podrška Univerziteta umetnosti i više organizacija ULUS-u za 'Cvijetu Zuzorić'

Beta 16.11.2023

Udruženje likovnih umetnika Srbije koje traži trajno rešenje za problem korišćenja i održavanja Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" dobilo je podršku Univerziteta umetnosti u Beogradu i više organizacija među kojima su i Međunarodna asocijacija umetnika AIAP-IAA, Katedra za kulturnu politiku Uneska i Srpskog književnog društva.

ULUS je prošle nedelje pozvao Vladu Srbije, Ministarstvo kulture i Republičku direkciju za imovinu na potpisivanje ugovora kako bi se trajno rešilo pitanje korišćenja i održavanja Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu.

Ministarstvo kulture najavilo je 13. novembra da će uskoro formirati radnu grupu za rešavanje problema u vezi sa korišćenjem paviljona "Cvijeta Zuzorić" koju će činiti predstavnici Ministarstva kulture, Republičke direkcije za imovinu, republičkog i gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dva predstavnika Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Iz ULUS-a su ranije saopštili da ne mogu da obnove ugovor o korišćenju paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu zato što se Grad Beograd i država nisu dogovorili čiji je to prostor i zatražili su hitnu rekonstrukciju tog prostora.

"Paviljon 'Cvijeta Zuzorić' prokišnjava, nema grejanje, a ULUS godinama ne uspeva da obnovi ugovor za ovaj prostor, iako je upravo ovo udruženje iniciralo njegovu izgradnju i stvaralo i delovalo u njemu skoro čitav vek, kroz decenije i smenjujuće režime, pa čak i države. Poruka koju danas nebriga države šalje o ovom prostoru je jasna - smatra se da nije u javnom interesu", naveli su iz tog udruženja.

(Beta, 11.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »