Demostat: Pobeda opozicije moguća u Beogradu, državna vlast ostaje u rukama SNS

Beta 20.11.2023

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović ocenio je danas da je vrlo moguće da će opozicija pobediti na izborima u Beogradu, dok će vlast na nivou republike ostati u rukama Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.

U emisiji "Pola sata Demostata", Mihailović je rekao da se može tvrditi da će u Beogradu doći do promene vlasti i izneo određenu rezervu prema spekulacijama da će neke stranke desnice prići vladajućim strankama i tako im obezbediti sigurnu većinu.

"Nekako su ovi izbori drugačiji i moguća su iznenađenja, barem u odnosu na aktuelno preovlađujuće mišljenje. Ima još vremena, ne treba stvarati razdor unutar opozicije pre nego što dođe do dana D", rekao je Mihailović.

Mihailović navodi da je odsustvo velikog ukrupnjavanja svih opozicionih stranaka dovelo u pitanje izvesnu ravnotežu koja bi se uspostavila na parlamentarnim izborima između vladajućih stranaka i partija u opoziciji.

"To ukazuje da će na parlametnarnim izborima verovatno pobediti stranke koje su i sada na vlasti, dok će ostatak glasova biti podeljen između stranaka centra i levice i stranaka desno od centra... Da je došlo do ujedinjenja opozicije, bilo bi pola - pola", naveo je on.

Upitan kako će na rezultate izbora uticati ukrupnjavanje proevropske opozicije, krpljenje vladajućih stranaka i rasturanje desne opozicije, Mihailović navodi da deluje da će proevropska koalicija biti dugotrajna i da obećava uspešnu političku koaliciju, bar do izbora i na izborima.

Za njega je, kako kaže, bilo neočekivano to što se stranke desno od centra nisu ujedinile, iako su to pojedini istraživači predviđali.

Navodeći da je javno mnjenje obeleženo nezadovoljstvom životnim standardom i inflacijom, Mihailović ističe da iz toga ne sledi automatska promena izbornog opredeljenja, te da nezadovoljstvo građana malim platama i penzijama ne znači da će glasati protiv stranaka na vlasti, već je potreban dodatni politički rad opozicije sa biračima.

(Beta, 11.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »