Borel: Osnivanje palestinske države bila bi najbolja garancija bezbednosti Izraela

Beta 21.11.2023

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je da bi osnivanje palestinske države bio najbolji način za osiguranje bezbednosti Izraela.

Borel je održao video sastanak sinoć sa ministrima spoljnih poslova 27 zemalja članica EU posle posete Bliskom istoku gde je razgovarao o ratu Izraela protiv palestinskog Hamasa.

On je rekao da je izvukao takav "fundamentalni politički zaključak" iz razgovora obavljenih u regionu. "Mislim da je najbolja garancija za bezbednost Izraela osnivanje palestinske države", naveo je Borel u pisanom zaključku.

On smatra da Izrael ne bi trebalo da okupira Gazu posle okončanja sukoba i da bi kontrolu nad tom teritorijom trebalo predati Palestinskoj upravi.

Borel je upozorio na očajnu humanitarnu situaciju u Gazi i ocenio da je rezolucija Saveta bezbednosti UN koja poziva na humanitarne pauze veliki korak napred, ali da se mora osigurati njena hitna primena.

Uz to postoji bojazan da sukob rasplamsa nestabilnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i od uključivanja novih učesnika.

(Beta, 11.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »