Стојановић: Фантомске листе могу бити пресудне за формирање власти у Београду

Бета 26.11.2023

Политиколог Бобан Стојановић рекао је за лист Данас да предстојећи избори 17. децембра нису поштени, ни легитимни, па чак ни легални и у процесу кандидовања.

Он додаје да о томе говори број фантомских изборних листа, злоупотребе оверитеља и злупотребе мањинских листа.

"Све то има за циљ да се на "пријатељском нивоу" некоме помогне да освоји неки мандат који ће касније бити пресудан за формирање власти у Београду", истакао је Стојановић.

Он је нагласио ово није први, ни последњи пут да на изборима учествују фантомске листе.

"Просек листа на републичким изборима у последњих неколико година био је двадесетак, од чега су трећина фантомске, за које није јасно како су успеле уопште да се кандидују. И ове године имамо низ примедби са злоупотребом оверитеља, са начином прикупљања потписа, изборних листа и злоупотребом положаја националних мањина за нечије интересе", навео је Стојановић.

Подвукао је да очекује да ће се, поред спорне листе бившег министра, Руске странке и неких дугих, број сумњивих листа, са сумњивим потписима, до недеље, када истиче рок за пријављивање, само умножити.

На питање како је могуће да људи нису потписали подршку листама, а да се њихово име појављује на списку, политиколог Стојановић објашњава да то значи да су неки оверитељи узели базу података које имају локалне самопуправе, да су уписали неке људе, фалсификовали потписе и омогућили листама да учествују на изборима.

(Бета, 11.26.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »