Да питамо партије - коалиција Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије и Зелених Србије

Бета 02.12.2023

У оквиру Демостатовог серијала “Да питамо партије”, странкама и коалицијама које учествују у изборној “трци” у главном граду поставили смо следећа питања: 1) Како бисте решили проблем саобраћајних гужви у Београду, нарочито на следећим "спорним тачкама" - на Аутокоманди, Бранковом мосту, Газели, у Кнеза Милоша, на Славији, Булевару краља Александра, Новом Београду. Шта је главни узрок гужви? Да ли је могуће то решити, на који начин и у којем року?2) Да ли је могуће решити проблем аерозагађења у Београду - како, и у којем року? 3) Да ли је могуће решити проблем паркирања у Београду - како, и у којем року? 4) Да ли је могуће решити проблем вртића у Београду - како и у којем року (чињеница је да за доста деце нема места у државним вртићима а за боравак деце у многим приватним вртићима Град даје рефундације, али постоје и недоумице како ће то питање бити решено - приватни вртићи су углавном незадовољни актуелним предлогом Града да на њихов рачун буду уплаћивана новчана средства) 5) Да ли је могуће решити проблем градског превоза у Београду - како, и у којем року?
Саобраћајне гужве
Велике гужве у саобраћају су реалност сваке европске и светске престонице, Београд у том смислу није аболиран. У сваком случају, градска власт је у сарадњи а републичком влашћу предузела низ мера како би се гужве у граду Београду смањиле. Једна од тих мера је завршетак вишедеценијског пројекта, а то је обилазница око Београда,поручује Жарко Дроњак, кандидат за одборника у Скупштини града коалиције Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије и Зелених Србије. Према речима нашег саговорника, тиме је смањен број саобраћајних незгода, као и емисија штетних гасова, а пре свега растерећена је главна саобраћајница кроз Београд, а то је мост Газела, где дневно прође 150.000 возила

- Градска власт наставља и са другим пројектима. Један од најбитнијих пројеката ове градске власти  биће сигурно изградња метроа, где је почела изградња на Макишком пољу. У сваком случају, тај пројекат, који ће се у наредним годинама завршавати, омогућиће да Београд више не буде оволико саобраћајно оптерећен, поручује Дроњак.Аерозагађење Жарко Дроњак верује да је могуће решити проблем аерозагађења у главном граду, “просто, то је дугорочан процес”. Како објашњава: “Београд врло активно учествује у решавању тог проблема. Пре свега, меримо ниво загађења ваздуха у граду. У том смислу, у последњој деценији, треба напоменути, Београд је пошумио више од хиљаду хектара, са два и по милиона садница и три хиљаде дрворедних садница. Такође, набављено је 100 аутобуса на гас који саобраћају на најфреквентнијим саобраћајницама у граду, на такозваној еко-линији”.

Дроњак најављује и да “улазимо у нови пројекат набавке 500 аутобуса на гас, који ће смањити ниво загађености ваздуха у централним градским општинама”.

-Треба напоменути да Београд и са својим градским општинама учествује у пројекту замене котларница на мазут и на угаљ,  прелази се даљински систем грејања, што ће, у сваком случају, смањити ниво загађености ваздуха у граду, наводи саговорник Демостата.ПаркирањеДроњак указује да када се говори о проблему паркирања у Београду треба поменути неке егзактне податке. “У последњој деценији број возила се удвостручио, што је и индикатор повећане економске моћи грађана Београда. Београд покушава да се ухвати укоштац са тиме изградњом подземне гараже у Земуну, испод истоимене хале Пинки, то је етажна гаража од 150 места која се простире на 5407 квадратних метара. Такође, у Скерлићевој се планира изградња још једне гараже”, истиче он.

Жарко Дроњак наводи и своје лично искуство са БГ возом:”Док сам био студент из Батајнице сам користио БГ воз, јер сам путовао у центар града, и то ми је скраћивало време путовања многоструко. БГ воз је пројекат који ће град Београд наставити да експлоатише и позивам грађане да га што више користе”.ВртићиДроњак је оптимиста када је реч о решавању проблема који се односи на недовољан број места у државним вртићима у Београду. Како истиче, то захтева време и ангажовање градске власти.

- Социјалистичка партија Србије је заједно са својим коалиционим партнерима направила извесне помаке у том смислу. Апсолутни је приоритет да свим малишанима у Београду вртићи буду доступни, да се листе чекања смање, и оне су се смањиле. Треба рећи неке егзактне податке - 34.000 малишана више је уписано ове године у поређењу са 2012. годином, 20 објеката смо, што опремили, што нових изградили, и убацили у систем предшколских установа у Београду. И то су они приоритети за које се ми залажемо. Значи - нови објекти, нови капацитети, где ће наши малишани ићи. Град Београд има такође још неке пројекте на којима ради, рецимо, од овог месеца смо почели са бесплатним часовима енглеског за предшколце. До сада смо плаћали 80 одсто економске цене за децу у приватним вртићама, сад плаћамо 100 одсто економске цене за децу у приватним вртићима. Државни вртићи су потпуно бесплатни и СПС ће наставити да се бори и да истраје на тој идеји да за сваког малишана у Београду буду доступни вртићи, закључује Жарко Дроњак.

(Бета, 12.02.2023)

Повезане вести »

Политика, најновије вести »