Zvaničnici iz BiH u Briselu: RS ima svoj stav o putu BiH u EU, Konaković optimista

Beta 05.12.2023

Više od 40 političkih zvaničnika iz BiH, sa svih nivoa vlasti, učestvovalo je danas u Briselu na sastanku u okviru Drugog političkog foruma, kojim je predsedavao evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi).

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sastanak bio konstruktivan, ali da RS "ima jasan stav na koji način vidi BiH kao deo EU".

Dodik je, kako je objavila regionalna N1 televizija, rekao da je sastanak bio prilika da se razgovara o planovima koji su važni za EU i BiH.

Prema njegovim rečima, stav RS je da evropski put BiH nije sporan, ali da se mora poštovati Ustav BiH i da odluke koje se donose moraju da budu deo unutrašnjeg dogovora, a ne da ih donose stranci.

Predsednik RS ocenio je da u BiH postoje ozbiljni zastoji u donošenju zakona iz evropske agende, zbog pitanja zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Doneli smo pet ili šest zakona i kada je došlo do Ustavnog suda BiH nastao je zastoj", kazao je on.

Naveo je da je problem i u zakonu u Sudu BiH, ističući da RS traži da Apelaciono veće tog suda bude u Banjaluci.

"Tu je i Zakon o sprečavanju pranja novca, to bi se moglo završiti. Varheji je imao pozitivan pristup, pozivajući da se ovo što pre završi", kazao je Dodik.

Dalje je rekao da je na sastanku bilo reči i o njegovim pretnjama otcepljenjem RS.

"Neki iz Sarajeva su rekli da ljudi odlaze iz BiH, jer se priča o disoluciji. Stranci prave BiH koja ne može da postoji", ocenio je Dodik.

RS, dodao je, "bez svoje vidljivosti i ako bude eliminisana iz odlučivanja, neće moći biti deo paketa saglasnosti za EU".

On je optužio pojedine evropske parlamentarce da su "izlobirani" protiv zvaničnika RS, dodavši da u BiH ne može postojati vladavina prava ako je u toj zemlji "nelegalni visoki predstavnik".

"Želim da BiH bude ustavna, ali ako to nije to, nije prihvatljivo. Mi smo rekli da smo za evropski put, optimista nisam, ali racionalan jesam, treba taj put pratiti", ocenio je predsednik RS.

Upitan da će BiH sledeće sedmice dobiti "zeleno svetlo" za početak pregovora o pristupanju EU, Dodik je rekao da Holandija ne može dati saglasnost dok se to ne reši u njihovom parlamentu.

"Nisam optimista, ali to ne znači da se ne treba raditi na tome", zaključio je.

Ministar spoljnih poslova BiH i predsednik stranke Narod i Pravda (NiP) izjavio je posle sastanka u Briselu da se razgovori nastavljaju i da su se i dotakli i tema oko kojih još nema konsenzusa.

"Najveća vrednost ove naše priče je, što bez obzira na okolnosti, tenzije, nerazumevanje, nesporazume mi stalno pokušavamo naći dogovore, kompromise, koji bi BiH značajno približili EU, a time značajno poboljšali uslove ljudima koji žive na prostoru BiH", kazao je Konaković.

Prema njegovim rečima, u Briselu je razgovarano o onome o čemu se strane u BiH slažu, ali i onima o kojima nema saglasnosti.

Konaković je ocenio da bi po povratku u BiH trebalo da se dogovori novi sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou, SNSD, probosanka koalicija Trojka i HDZ BiH, na kome bi se konkretizovale sve teme koje su danas otvorene u Briselu.

Naveo je da oko određenih pitanja i dalje nama dogovora, poput odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kao i sedišta Apelacionog veća Suda BiH.

"EU nam je dala najbolji izveštaj do sada i pred nama je prilika koju ne smemo propustiti", dodao je Konaković.

(Beta, 12.05.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »