BBC vesti na srpskom

Ukrajina, Rusija i Amerika: Zelenski napustio Vašington praznih ruku, republikanci ne menjaju stav

Treća poseta Zelenskog Vašingtonu od početka rata u Ukrajini nije prošla kako se nadao.

BBC News 13.12.2023  |  BBC - svetski servis
Zelenski i Bajden
MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Zelenski i Bajden posle razgovora u Beloj kući

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je u Vašingtonu treći put od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine kako bi pokušao da obezbedi novu američku vojnu pomoć pre nego što prethodno odobreni paket presuši.

Treća poseta Zelenskog Beloj kući od početka rata usledila je samo nekoliko dana nakon što su republikanci u američkom Senatu blokirali paket pomoći Ukrajini u vrednosti od nešto više od 60 milijardi dolara.

Od početka rata, američki Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara, podsetio je u ranijem tekstu Entoni Zurčer, BBC-jev dopisnik iz Severne Amerike.

Međutim, ranije posete Zelenskog obeležili su crveni tepih i velika podrška, ubrzo potvrđena konkretnom pomoći od oko 50 milijardi dolara, koja je trebalo da pogura ukrajinsku kontraofanzivu na bojnom polju.

Ovaj doček je bio skroman i bez mnogo pompe.

Zelenskom je očajnički potrebna pomoć jer sudbina njegove države visi o koncu, dok je američki predsednik Džozef Bajden zabrinut pošto ukrajinski rat vidi kao ključno bojno polje u svetskom sukobu demokratija i autokratskih režima.

Ipak, to što je ukrajinski predsednik proputovao gotovo pola sveta, izgledi da Ukrajina dobije novu veliku vojnu podršku SAD-a se nisu poboljšali.

Tokom posete Vašingtonu, Zelenski se sastao i sa američkim senatorima - iza zatvorenih vrata.

Razgovarao je i sa Majkom Džonsonom, republikanskim kongresmenom, novim predsedavajućim Predstavničkog doma, mada se u javnosti nisu pojavili zajedno.

Nije baš izgledalo tapšanje po leđima i tiho izgovoreno srećno, ali bi se moglo i tako protumačiti.

Atmosfera posete Zelenskog, odražavala je celokupno raspoloženje u Vašingtonu, gde je dodatno finansiranje Ukrajine povezano sa unutrašnjom borbom republikanaca i demokrata oko američke imigracione politike.

Iako su demokrate izražavale spremnost da podrže ideju o izdvajanju više novca na bezbednost južne granice sa Meksikom, a da zauzvrat izdejstvuju vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, predlog nije prošao u Senatu.

Republikanci su insistirali na suštinskoj reformi migrantske politike, posebno prema onima koji bez dokumenata traže politički azil.

Ukrajina, pomoć ukrajini, koje zemlje su dale najveću pomoć Ukrajini
BBC

Posle sastanka sa Zelenskim u utorak ujutro, republikanski senatori su bili jasni da, iako saosećaju sa teškom situacijom u kojoj je Ukrajina, stanje na američkoj granici vide kao hitniji i važniji problem nacionalne bezbednosti.

„Divim mu se, ali uopšte nije promenio moje mišljenje o tome šta treba da uradimo", rekao je za BBC republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline.

„Poznato je šta treba da se desi da bismo postigli dogovor. Želimo da obezbedim našu granicu", dodao je.

Pred Bajdenom je težak zadatak - ili će morati da ubedi republikance da odustanu od ove imigracione borbe ili da napravi ustupke koje će demokrate sa njegove leve strane smatrati izuzetno neprijatnim.

Pored pomoći Kijevu, paket je podrazumevao i sredstva za Izrael, pomoć Gazi i paket mera za jaču bezbednost granica.

Posle blokade u Senatu, Bela kuća je upozorila da bi američka sredstva za Ukrajinu uskoro mogla da presuše.

Zelenski u Vašingtonu
Getty Images
Zelenski tokom treće posete Vašingtonu od februara 2022.

U ovom trenutku, republikanci, čije pristalice mesecima traže da prestane kontinuirana podrška Ukrajini, izgleda da su spremniji da pomoć Ukrajini potpuno presuši kako bi dobili aplauze u njihovoj glasačkoj bazi.

A ako to još više našteti demokratama, tim bolje po njih pred predsedničke izbore, novembra 2024.

Reforma migrantske politike možda nije jedina prepreka daljoj pomoći Ukrajini.

Posle sastanka sa Zelenskim, predsedavajući Predstavničkog doma Džonson je rekao da veća vojna podrška zavisi od „jasne strategije" i od toga da li će Kongres imati mogućnost veće kontrole trošenja tih sredstava.

„Nisu nam objasnili šta je 'kraj igre'", rekao je on, misleći na ishod rata u Ukrajini.

Dodatno, čak i kad bi Senat postigao dogovor, to ne garantuje da će ga biti i u Predstavničkom domu, tesno podeljenom između republikanaca i demokrata.

pomoć EU Ukrajini
BBC

Tokom zajedničkog obraćanja medijima, Zelenski i Bajden su se trudili da zvuče optimistično.

Američki predsednik je poručio da se nada da će se pronaći rešenje, ali se ogradio da ne može i da obeća da će zaista doći do toga.

Zelenski je dodao da je Amerikancima rekao šta želi od njih i da je odgovor bio pozitivan.

Možda se jedini tako i oseća.

Zelenski je sa američkim senatorima razgovarao na engleskom, ali je u jednom trenutku morao da zatraži objašnjenje pojedinih reči, ispričala je kasnije Liza Dežarden, novinarka američke mreže PBS.

Jedna od tih reči je i stalemate (zastoj ili ćorsokak).

To je izraz koji će ukrajinski predsednik možda naučiti na teži način.

U ovom trenutku, kada je američko društvo podeljeno, zastoj je jedina reč koja zaista opisuje trenutno političko stanje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.13.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »