Prelević za BETU: Radoičić nije glavna meta Interpola jer nije on sam organizovao Banjsku

Beta 07.12.2023

Advokat Božo Prelević izjavio je danas da vlasti u Beogradu na čelu s Aleksandrom Vučićem ne smeju da uhapse Milana Radoičića jer znaju da nije on sam organizovao sukob u Banjskoj 24. septembra.

Komentarišući raspisivanje Interpolove poternice protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste i najbližeg Vučićevog saradnika po pitanju Kosova i Metohije, Prelević je agenciji Beta kazao da Radoičić može da bude nezgodan svedok za aktuelnu vlast.

Prema njegovim rečima, za Srbiju bi bio i problem da ne postupi po Interpolovoj poternici u trenutku "kada se zna ko Radoičića štiti u Srbiji".

"Milana Radoičića brani i čuva predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlast je poprilično nespretno i štetno za ovu zemlju pokušala da sebe odbrani od događaja u Banjskoj tako što su pokrenuli postupak protiv Radoičića i odmah ga pustili na slobodu. Postavlja se pitanje ko je sve odgovoran za tragične događaje u Banjskoj, jer Radoičić sigurno nije mogao sam da nabavi ogromnu količinu naoružanja, vojne opreme, pa čak i borno vozilo. Nije Radoičiću palo na pamet da sam zbog sebe organizuje pobunu na severu Kosova", kazao je Prelević.

Naglasio je da Radoičić nije glavna meta Interpola.

"Vlasti u Srbiji takođe znaju da Radoičić nije glavna meta Interpola, ali on bi mogao da ukaže na pravu metu. Zbog toga se u Beogradu ne vodi nikakav istražni postupak vezano za Banjsku. Kad bi tužilaštvo radilo svoj posao, zaključilo bi kolosalnu štetu koja je napravljena srpskim interesima u Banjskoj. Banjska je prelomna tačka posle koje više nema otpora na severu Kosova", ocenio je Prelević.

Prelević je dodao da Interpolova poternica ima i političku konotaciju.

"Prema Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 teško je razumeti saradnju Srbije preko Interpola sa svojom teritorijom Kosovom i Metohijom, jer bi to moglo da ide u prilog eksplicitnom priznanju nezavisnosti Kosova. S druge strane, svi poslanici Srpske liste zakleli su se u kosovskom parlamentu da će poštovati Ustav i zakone Kosova, tako da su pre Interpola teritorijalni integritet Srbije drastično narušili upravo predstavnici Srpske liste. Gledano politički, postupanje po zahtevu Interpola bilo bi priznanje države Srbije da njen Ustav u ovom slučaju ne važi", rekao je advokat.

Prelević smatra da vlasti u Beogradu neće ni uhapsiti ni izručiti Radoičića kosovskim vlastima i da će se zbog toga Srbija suočiti s ozbiljnim posledicama.

"Ne može se govoriti o zemlji s vladavinom prava u slučaju nepostupanja po Interpolovim poternicama. Nije samo pitanje Radoičićevo hapšenje i eventualno izručenje, već i zašto se protiv njega ne vodi postupak u Beogradu. Takav odnos aktuelne vlasti šalje poruku da je u Srbiji moguće napraviti oružanu grupu zbog koje će izginuti i biti ranjeno mnogo ljudi i da to za vlast ne predstavlja ništa. Ne postupanje tužilaštva u slučaju Banjska ukazuje da to nije bila Radoičićeva ideja", zaključio je Prelević.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je nalog za hapšenje bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i još 11 osoba zbog tragičnih događaja koji su se 24. septembra dogodili u Banjskoj, na severu Kosova.

Kako Kosovo nije član Interpola, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom Unmika.

Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, potvrdio je za Nova.rs da je izdat nalog za hapšenje.

"Da, tačno je. Potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova da je za Milanom Radoičićem raspisana Interpolova poternica", rekao je Rašić.

Radoičić je preuzeo odgovornost za događaje u Banjskoj 24. septembra kada je u jutarnjim satima došlo do oružanog sukoba sa Kosovskom policijom.

Tada je poginuo kosovski policajac Afrim Bunjaku, a drugi je ranjen, dok su ubijena i trojica Srba, a više njih ranjeno iz grupe koju je predvodio Milan Radoičić.

(Beta, 12.07.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »