Kina lansirala raketu-nosač na tečni kiseonik i metan Džućue-2 za tri satelita

Beta 12.12.2023

Kina je uspešno lansirala raketu nosač Džućue-2-Y-3 u svemir iz centra za lansiranje satelita Điućuan na severozapadu Kine, prenosi Sinhua.

Raketa-nosač je lansirana 9. decembra u 7.39 (po pekinškom vremenu) i poslala je tri satelita - Honghu, Honghu-2 i TY-33 - u planiranu orbitu.

To je treća letačka misija rakete-nosača Džućue-2.

Uspeh ove misije lansiranja učinio je Džućue-2 prvom komercijalnom raketom-nosačem na tečno gorivo koja je uspešno lansirana zaredom. U ovoj misiji dodatno je verifikovana njena tehnička zrelost i stabilnost, njena pouzdanost je zadovoljila zahteve komercijalne isporuke lansiranja, a raketa je bliža fazi masovne proizvodnje i isporuke.

Džućue-2 je prva među srednjim i velikim raketama u Kini na tečni kiseonik i metan kao pogonsko gorivo. Nezavisno ju je razvio LendSpejs (LandSpace) i pruža jeftine i vrlo pouzdane usluge lansiranja kako bi se zadovoljili komercijalni zahtevi lansiranja u više scenarija.

Tečno kiseonik-metansko gorivo je vrsta raketnog goriva formiranog od tečnog kiseonika i metana, od kojih je poslednji glavna komponenta prirodnog gasa.

Raketa ima visinu od 49,5 metara i prečnik tela 3,35 metara. Njegova poletna težina je oko 220 tona, a poletni potisak oko 268 tona.

Njegova nosivost je 1,5 tona za sinhroni orbit od 500 km, a sledeća poboljšana verzija može da dostigne nosivost od četiri tone za istu orbitu, što može da zadovolji potrebe postavljanja satelita u nisku orbitu Zemlje i lansiranja transportne svemirske letelice.

U subotnjoj misiji, raketa Džućue-2-YI-3 uspešno je poslala tri satelita u sunčevu sinhronu orbitu na visini od 460 km.

Misija označava da je raketa izvršila komercijalnu misiju lansiranja više satelita, a proizvođač rakete je ostvario stalan napredak u komercijalnom radu raketa. Takođe je akumulirao podatke i iskustvo leta za poboljšanje satelita i napredak u praćenju.

"Rakete su u trendu velike nosivosti i niske cene u komercijalnoj svemirskoj eri. Ključ za industrijalizaciju i komercijalizaciju raketa na tečni pogon je postizanje jeftine proizvodnje i isporuke velikih razmera, kao i kontinuirano i stabilno lansiranje", rekao je Dai Dženg, zamenik glavnog inženjera i zamenik glavnog komandanta Džućue-2.

LendSpejs je razvio kapacitet isporuke raketa velikih razmera za komercijalne misije lansiranja. Nastaviće da gradi komercijalne lansirne rakete visoke pouzdanosti, niske cene i velikog kapaciteta za održavanje izgradnje kineske satelitske mreže niske orbite i podršku i razvoj jeftinog transporta tereta za svemirsku stanicu, navodi Dai.

(Beta, 12.12.2023)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »