Izraelski vojnici pronašli tela dvoje talaca u Gazi

Beta 13.12.2023

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su pronašle tela dvoje talaca koje je oteo Hamas i odveo u Pojas Gaze 7. oktobra.

U vojnoj operaciji tokom koje je otkriven tunel duboko u palestinskoj teritoriji, kraj kuće nedavno ubijenog komandanta severne brigade Gaze, učestvovala je i jedinica vojne obaveštajne službe.

Mediji prenose da je Izraelka čije je telo pronađeno odvedena u Gazu sa mesta gde se održavao muzički festival na otvorenom. Za sada se ne zna da li je ona ubijena u napadima palestinskih ekstremista prvog dana rata ili kasnije.

Vojni nadzornik logistike iz brigade Golani, čije je telo takođe pronađeno, ubijen je u tim napadima. On je još u oktobru proglašen "palim vojnikom".

U vojnoj operaciji su ubijena dva vojnika, jedan od njih je sin bivšeg načelnika Generalštaba Izraela i sada člana Ratnog kabineta Gadija Ajzenkota.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je kasno sinoć, ubrzo posle objavljivanja podataka o pronalaska tela talaca, da su vojnici "dejstvovali duboko pod zemljom", gde se traže bunkeri, ratne sobe, komunikacioni centri, skladišta municije, ali da se te operacije izvode i na zemlji.

Prvog dana rata je u Pojas Gaze sa juga Izraela odvedeno oko 240 talaca. Veruje se da je u Gazi još uvek zatočeno 135 ljudi i da nisu svi živi.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra oslobođeno je 105 otetih civila, 81 Izraelac, 23 Tajlanđana i jedna Filipinka.

Četiri žene je Hamas oslobodio pre toga, a jedna Izraelka vojnik je oslobođena u vojnoj operaciji.

Posmrtni ostaci dve Izraelke nađene su početkom kopnene ofanzive na severu Gaze.

Izraelska vojska je potvrdila smrt 18 talaca čija tela još uvek drži Hamas na osnovu novih obaveštajnih podataka i nalaza vojnika u Gazi.

(Beta, 12.13.2023)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »