DW: Dug put do kandidature Jekaterine Duncove na izborima u Rusiji

Beta 22.12.2023

Demokratski orijentisana novinarka Jekaterina Duncova, protivnica rata u Ukrajini, namerava da na predsedničkim izborima marta 2024. godine bude protivkandidatkinja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali je do njenog učešća na izborima dug put, piše danas nemački državni medij Dojče vele.

Duncova, koja ima 40 godina i samohrana je majka troje dece, predstavlja suprotnost ruskom lideru, navodi DW i dodaje da ona želi da ponudi "pravu alternativu" Putinu.

"Danas je situacija u Rusiji ovakva: oni, koji bi na predstojećim izborima mogli da zastupaju građane s demokratskim stavovima, ili su u zatvoru ili se njihova prava ograničavaju, krivično ih progone ili ih prisiljavaju da odu u izgnanstvo. Zašto ne bi žena bila predsednica, kao simbol blagosti, ljubaznosti i osećaja", kazala je Duncova za DW.

Putin je 8. decembra objavio da će peti put biti kandidat na predsedničkim izborima, dok je Duncova, televizijska novinarka iz Rževa, gradića sa 60.000 stanovnika 200 kilometara zapadno od Moskve, najavila kandidaturu mesec dana ranije.

Međutim, do njenog učešća na izborima je dug put, budući da do 31. januara mora da skupi 300.000 potpisa podrške, što nije lak zadatak za ženu koja je do sada bila aktivna samo kao političarka na regionalnom nivou.

Za razliku od Putina, koga kandiduje nacionalističko-konzervativna vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, Duncova nema partiju iza sebe.

Čim je objavila nameru da bude protivkandidatkinja Putinu, pitali su je kakav je njen stav u vezi sa ruskom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na tu zemlju.

Duncova kaže da se zalaže za mir, ali invaziju na Ukrajinu ne naziva ratom. Ona pažljivo vaga svaku izjavu kako ne bi prekršila zakon koji zabranjuje "diskreditovanje ruske vojske", što za posledicu može da ima dugogodišnju kaznu zatvora, piše DW.

Pošto se do sada nije suočila sa ozbiljnim posledicama, neki kritičari su zaključili da bi ona mogla da bude lažna protivkandidatkinja Putinu, koja je postavljena uz njegovo odobrenje kako bi predsedničkoj trci dala privid pravog nadmetanja.

Međutim, politički analitičar u egzilu Abas Galjamov, koji je do 2010. pisao govore Putinu, a potom mu okrenuo leđa, ne vidi razloga za sumnje u iskrenost Duncove.

"Ona je na dobrom glasu kao angažovana osoba s ispravnim idejama. Kao osoba koja se bori za svoje ideale, a ne kao osoba koja vodi oportunističku politiku", rekao je Galjamov za DW.

Ako je Duncova zaista protivnica Putina, Kremlj ima načina da je iskoristi za svoje potrebe ili da je jednostavno onemogući da se kandiduje, a Galjamov navodi da su moguća dva scenarija.

Prvi scenario je da Kremlj dozvoli Duncovoj da skupi potrebne potpise i da bude kandidatkinja na izborima. Ona bi u tom slučaju mogla da bude iskorišćena za davanje legitimiteta Putinovoj pobedi, ali i za rusku propagandu u slučaju navodno poštene pobede ruskog lidera nad kandidatkinjom koja je protiv rata, kazao je Galjamov.

Druga mogućnost je da Kremlj uopšte ne dozvoli kandidaturu Duncove, navodi Galjamov, koji ukazuje da je za Putina "veliki rizik od toga da ona dobije preveliku podršku i previše glasova, naročito ako se u vreme izborne kampanje pogorša situacija na frontu, što se ne može isključiti".

Duncova želi da se kandiduje iako je svesna da suprotstavljanje Putinu može da bude opasno, budući da su njegovi najoštriji kritičari, Aleksej Navalni, Ilja Jašin ili Vladimir Kara-Murza, osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

"Izgledi možda nisu veoma dobri, jer svi smo videli šta se događa s ljudima koji na ovaj ili onaj način objave svoje stavove – optužuju ih da su strani agente ili ih krivično gone. Ali, ja bih htela da verujem u najbolji ishod", kazala je Duncova za DW.

Na Telegramu navodi da hoće da se kandiduje "zato što bi želela da Rusija bude demokratska, miroljubiva i država blagostanja" i ukazuje da se ta zemlja trenutno kreće "u potpuno suprotnom smeru: udaljava se od prava i sloboda, od ljubavi i mira, od lepe budućnosti".

Duncova se već suočila s nekoliko prepreka. Ona kaže da je banka blokirala mogućnost uplata na njen račun nekoliko minuta pošto je preko društvenih mreža zatražila novčanu podršku za svoju kampanju.

Navodi da na predizbornom skupu 17. decembra nije bilo samo njenih 700 pristalica, već i pripadnika lokalne policije, a da ja zatim nestalo struje.

"I dalje će verovatno biti malih problema koje ćemo zajedno uspešno da rešimo", navodi Duncova.

(Beta, 12.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »