BBC vesti na srpskom

Izbori u Srbiji: Dvanaesti protest opozicije ispred RIK-a, šetnja do studenstke blokade

Opozicija nastavlja sa protestnim okupljanjima ispred Republičke izborne komisije (RIK), zahtevajući poništavanje izbora koje smatraju neregularnim.

BBC News 29.12.2023
protesti RIK
BBC

Opozicioni blok Srbija protiv nasilja dvanaesto veče zaredom na protestu ispred Republičke izborne komisije (RIK) je zatražilo poništavanje izbora u Srbiji, zbog navodne izborne krađe za koju oputužuju vlast.

Marinika Tepić, nositeljka liste Srbije protiv nasilja, dvanaesti dan štrajkuje glađu, a zdravstveno stanje joj je sve teže.

Intervju Marinike Tepić za BBC na srpskom pročitajte ovde.

Opozicija će zatražiti podršku za formiranje nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine o izborima, a to će tražiti i od domaćih sudova, uporedo održavajući proteste, rekao je Radomir Lazović, jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja.

"Svih ovih dana jedni druge podržavamo i to je ključno. Moramo da se zajedno borimo da ova naša Srbija bude bolje mesto za život", rekao je on.

„Dolazimo na proteste zato što hoćemo poštene izbore. Prosto, želimo da zemlju u kojoj vlast može da se menja", kaže 74-godišnja Jelica Đokić koja na proteste dolazi sa suprugom.

Posle okupljanja ispred RIK-a, građani i pojedini opozicioni političari uputili su se u šetnju podrške celodnevnoj blokadi, koju su studenti započeli u Beogradu, postavljanjem šatora u jednoj od glavnih saobraćajnica u centru glavnog grada.

Aktivisti i studenti planiraju da ostanu u blokadi 24 časa, kako bi se dan kasnije priključili protestu u organizaciji inicijative ProGlas koja, između ostalih, okuplja profesore fakulteta, glumce, muzičare.

Na protestu će, najavljeno je, biti zatraženo ponavljanje izbora.

Ova organizacija je bila aktivna tokom predizborne kampanje, pozivajući ljude na glasanje, ali su rekli da ne podržavaju nijednu političku opciju.

U posebnom tekstu pročitajte o protestima opozicije, neredima u Beogradu i postupku protiv uhapšenih.

protest
BBC

RIK odbacio zahtev Srbije protiv nasilja za poništenje izbora

Na današnjoj sednici RIK-a odbačen je prigovor koalicije Srbija protiv nasilja za poništavanjem izbora.

Obrazloženo je da ta koalicija za izbore u gradu Beogradu "nije ovlašćena da podnese zahtev RIK-u".

Ovaj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnela su Gradskoj izbornoj komisiji, koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK-u na odlučivanje, rekao je zamenik predsednika RIK Marko Janković.

„Lista je zatražila poništenje na svim mestima koji su u nadležnosti komisije polazeći od činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti", istakao je Janković.

Dodao da je „Srbija protiv nasilja" uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu i ponovio je da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje.

Više članova RIK predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK-u, navodeći da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči a ne da „se krije iza RIK-a".

Član komisije Rodoljub Šabić rekao je da „ovde nama ničeg nejasnog, da se izborni inženjering gledao u direkntom televizijskom programu".

„Postoje dokazi da je na adresama gde živi četvoro ili petoro ljudi bilo prijavljeno po 50 glasača, te da je obaveza gradske komisije da donese odluku o poništenju izbora", rekao je Šabić.

Većina članova RIK izglasala je da se prigovore odbacuje jer su ocenili „da predlagač nije ovlašćen da podnese prigovor".

Šta traže studenti?

blokada
BBC

Drugi put za nedelju dana, studenti su odlučili da blokiraju deo centralnih ulica u Beogradu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog načina na koji su sprovedeni izbori 17. decembra.

Ovog puta, blokada, koja je počela nešto pre jedan sat na uglu jedne od najprometnijih saobraćajnica u centru Beograda, trebalo bi da traje 24 sata, a organizatori su najavili i obraćanje i podršku različitih organizacija i više javnih ličnosti.

„Cilj današnjih blokada, kao i prethodnih, jeste da razgovaramo sa ljudima, da ih animiramo i da ih informišemo šta je problem u celom ovom izbornom procesu", rekao je Ivan Bjelić, aktivista i jedan od organizatora blokada, za BBC na srpskom.

Studenti su razapeli 20-ak šatora duž Kneza Miloša, jedne od najprometnijih ulica u Beogradu, neki su posedali da uče i igraju karte, a u jednom trenutku začula se i gitara.

blokada
BBC

Studenti su ranije tražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da im se omogući uvid u birački spisak kako bi se istražile sumnje o neregularnostima na izborima 17. decembra, među kojima je i organizovano dovođenje fantomskih birača iz inostranstva da glasaju na beogradskim izborima.

Iz Ministarstva je rečeno da „po ko zna koji put" napominje da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji tog ministarstva.

Međunarodni i domaći posmatrači naveli su više ozbiljnih izbornih nepravilnosti u svojim izveštajima, međutim predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su ovi izbori bili „najčistiji i najpošteniji do sada".

Više o blokadi studenata čitajte u posebnoj priči.


Pogledajte video: „Otvarajte spiskove!", poručili studenti tokom blokade


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.29.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »