Četvorica Srba optuženi za zločine protiv čovečnosti na području Zvornika

Beta 27.12.2023

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu četiri osobe srpske nacionalnosti, koje se terete za zločine protiv čovečnosti na području Zvornika tokom rata u BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Spasojevića, Vinka Radovića, Dragomira Vasića i Petka Panića.

Dragomir Vasić je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS.

On je ranije bio optužen za genocid u Srebrenici u svojstvu načelnika zvorničkog Centra javne bezbednosti, ali je u Sudu BiH prošle godine pravosnažno oslobođen.

Optuženi se terete da su krajem maja i početkom juna juna 1992. godine, u svojstvu civilnih, vojnih i policijskih funkcionera postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

Oni se terete da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su kao saizvršioci planirali, pripremali i izvršili prisilno preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela.

Terete se i za nezakonito zarobljavanje dela ovog stanovništva, kao i za ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Petko Panić tereti i za nezakonito razdvajanje 600 bošnjačkih dečaka i muškaraca, starosti od 15 do 70 godina, od njihovih porodica, koji su transportovani i zatvoreni u Tehničko-školski centar u Krakaju.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 204 svedoka, među kojima i 5 svedoka pod merama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Beta, 12.27.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »