Novo žarište: SAD i Velika Britanija gađale uporišta Huta u Jemenu, Kina i Rusija zabrinute

Beta 12.01.2024

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija izvele su noćas napade na uporišta jemenskih pobunjenika Huti koji nedeljama prete međunarodnom pomorskom saobraćaju u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi su bili usmereni na vojne lokacije u nekoliko gradova koje kontrolišu Huti, javio je televizijski kanal ove pobunjeničke grupe.

Na meti su bili gradovi Sana, Hodeida, Taiz i Sada.

Američko-britanska operacija izvedena je „uspešno” kao „direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodne brodove u Crvenom moru”, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Huti, koji su bliski Iranu i koji kontrolišu veliki deo Jemena, izveli su 27 raketnih i bespilotnih napada od 19. novembra u blizini strateškog moreuza Bab el-Mandeb koji razdvaja Arapsko poluostrvo od Afrike, podaci su američke vojske.

Pobunjenici tvrde da gađaju komercijalne brodove za koje sumnjaju da su povezani sa Izraelom, tvrdeći da deluju u znak solidarnosti sa Pojasom Gaze, poprištu rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da su, uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, Huti nastavili napade u Crvenom moru.

"Preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne mere samoodbrane“, rekao je Sunak.

REAKCIJA KINE I RUSIJE

I Kina i Rusija danas su izrazile zabrinutost zbog američkih i britanskih napada na Hute u Jemenu.

„Kina je zabrinuta zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru“, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Moskva je takođe osudila noćašnje udare Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u Jemenu protiv Huti pobunjenika.

{image2}

Udari u Jemenu su nov primer "potpunog nepoštovanja međunarodnog prava u ime eskalacije u regionu i radi postizanja sopstvenih destruktivnih ciljeva“, navela je na Telegramu portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

SAD i Velika Britanija izvele su noćas napade na uporišta jemenskih pobunjenika Huti koji nedeljama prete međunarodnom pomorskom saobraćaju u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

IRAN OSUĐUJE

Iran je danas osudio vazdušne napade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije na ciljeve pobunjenika Huti u Jemenu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani je u saopštenju "oštro osudio vojne napade SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu".

Teheran je naveo da je reč o "očiglednom kršenju suvereniteta" zemlje.

SAD i Velika Britanija izvele su noćas napade na uporišta jemenskih pobunjenika Huti koji nedeljama prete međunarodnom pomorskom saobraćaju u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

(Beta, 01.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »