Đilas: RTS uopšte ne izveštava o prigovorima na regularnost izbora

Beta 23.01.2024

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas saopštio je danas da je rukovodstvo i uredništvo Radio televizije Srbije (RTS) odlučilo da u informativnim emisijama uopšte ne izveštava o prigovorima i primedbama opozicije na regularnost izbora održanih 17. decembra.

On je rekao da je Javni servis, uprkos protestima i brojnim prigovorima, primedbama i dokazima o izbornim manipulacijama i izbornoj krađi od strane državnih struktura - sve to ignorisao.

"To u šta ste pretvorili informativni program RTS, posebno centralnu informativnu emisiju, je jedna od najvećih sramota u istoriji Javnog servisa", naveo je Đilas u saopštenju, ističući da je to reakcija zasnovana na analizi onoga što je emitovano i što nije emitovano na programima RTS, posebno u Dnevniku u periodu od 9. do 19. januara 2024.

On je u saopštenju dodao da, ukoliko su neke vesti u vezi sa izbornom krađom i objavljivan,e to je bilo sporadično u formi izjava državnih funkcionera koji nešto demantuju, ili u stranačkoj rubrici u emisiji "Šta radite bre", kao vest sa pokrivalicom u trajanju 20-30 sekundi.

Đilas je naglasio da RTS u periodu od dana održavanja izbora do danas i pored ogromnog broja primedbi opozicije na regularnost izbora, nije emitovao nijednu jedinu debatnu emisiju u kojoj bi predstavnici opozicije i vlasti mogli da o toj temi iznesu svoje argumente.

"Analiza sadržaja Dnevnika 2 tokom deset dana, od 9. do 19. januara pokazuje da nijednom nije izgovoren termin 'izborna krađa', nije objavljena izjava nijednog evropskog ili američkog političara koja je bila kritika izbornog procesa u Srbiji", istakao je Đilas.

On je izneo i konkretne primere, pa je tako u saopštenju naveo da RTS nije emitovao izveštaj sa konferencija za štampu koalicije "Srbija protiv nasilja" na kojoj su pokazane fotografije stambenih objekata u kojima život nije moguć, uz podatak koliko je prijavljeno birača na tim adresama.

"Nije kao vest dana ili kao standardna vest objavljeno da će Evropski parlament (EP) razmatrati postizbornu situaciju u Srbiji. Objavljena je kratka vest da je opozicija protestovala ipred RIK i onda je puštena izjava Marinike Tepić koja kaže da je uspeh to što će sutra Evropski parlament raspravljati o izbornoj krizi u Srbiji. Ovim trikom RTS pokriva ovu vest, da se time ne bi dalo na značaju najavljenom događaju i da se to zasedanje EP označi kao opoziciona stvar", napisao je Đilas.

On je dodao i da RTS nije objavio nalaz CRTE o biraču Budimiru Rikanoviću koji je u biračkom spisku prijavljen na više od 5 adresa, kao ni vest o pismu predstavnika spoljnopolitičkih odbora parlamenata iz 24 evropske zemlje koje je upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta, Šarlu Mišelu, u kojem se traži da se ispitaju izborne neregularnosti u Srbiji.

"Stranka slobode i pravde će u narednom periosu nastaviti da svakodnevno prati i analizira informativni program RTS. Analize ćemo dostavljati ljudima sa RTS koji su odgovorni za to što građani Srbije nemaju informacije koje bi trebalo da imaju. O svemu što RTS prećutkuje i ne objavljuje u svojim emisijama ćemo, koliko je to u uslovima medijske blokade moguće, obaveštavati i građane Srbije", zaključio je Đilas u saopštenju.

(Beta, 01.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »