Meteorolog Jovanović: Građani u blizini požara u Bloku 70 da zatvore prozore i stave maske

Beta 24.01.2024

Osnivač Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), meteorolog Milenko Jovanović izjavio je danas da bi građani, koji se nalaze neposredno pored mesta požara u tržnom centru u novobeogradskom Bloku 70, trebalo da zatvore prozore i stave maske M-95 kako bi sprečili udisanje štetnih supstanci.

"U nedostatku zvaničnih informacija šta gori od proizvoda u tom požaru, bolje je sprečiti, nego lečiti", rekao je Jovanović za televiziju N1.

On je dodao da se postavlja pitanje zbog čega nema zvaničnih informacija o tome šta tačno gori, dodajući da sagorevanje bilo čega, a posebno plastike, emituje izuzetno toksične materije.

{image2}

"Međutim, one se ne mere niti se mogu odmah promptno izmeriti… I sada je bitno kako reagovati. Ukoliko je sve u redu, potpuno je nebitno ko šta radi, a kada se desi ovakav incident moramo znati šta gori, koliko toga ima i preventivno reći građanima da zatvore prozore i ako su u neposrednoj blizini da stave masku M-95", naglasio je Jovanović.

Dodao je da je gradski Zavod za javno zdravlje trebalo da se oglasi do sada, da uputi apel i podeli informacije sa građanima.

"Nadležne institucije moraju da preuzmu stvar u svoje ruke, a ne da mediji budu zaštitnici građana", naveo je Jovanović.

Veliki požar koji je izbio jutros oko 7 sati u kineskom tržnom centru u Bloku 70 gasi više od 60 vatrogasaca, kao i helikopteri, a prema prvim informacijama povređenih nema.

(Beta, 01.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »