U Čačku održan protest zbog zagađenog vazduha

Beta 24.01.2024

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je danas protestu zbog zagađenog vazduha u Čačku koji je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Sa protesta je upućen zahtev gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću da se najdalje do srede 30. januara dostave podaci o stepenu, izvorima i uzrocima povećane emisije štetnih gasova i štetnih suspendovanih čestica.

Zatraženo je da se najdalje do 5. februara oforme radne grupe koje će sačinjavati ekološki inspektori, zaposleni u Zavodu za javno zdravlje i u Zavodu zaštite životne sredine, jedan član SEOS-a, jedan član ekološke organizacije "Čuvari Kablara", kao i dva stručna lica "politički neobojena".

Te radne grupe bi trebalo da otkriju najveće zagađivače vazduha, zemlje i vode u Čačku.

Učesnici protesta traže od gradskih vlasti da donesu Uredbu koja će propisivati obaveznu ugradnju savremenih filtera i drugih načina sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica bez obzira na cenu koštanja.

"U slučaju da se ne ispune zahtevi pozivajući se na Arhusku konvenciju i Ustav Republike Srbije smatraćemo da su nam prava u vezi sa pristupom informacijama ili javnim učešćem povređena i u skladu sa tim ćemo reagovati", navodi se u zahtevima koji su upućeni gradskim vlastima i koje su na pisarnici Gradske uprave ostavili građani koji su bili na protestu.

Građasnki aktivista Miloš Kuvekalović je rekao da prema podacima koji su objavljeni na zvaničnim sajtovima u poslednjih 30 dana u Čačku su bila samo dva dana kada je vazduh mogao da se diše.

"Na nekoliko merača koji su postavljeni u Čačku najčešće ulazimo u ljubičaste zone što znači da je vazduh toliko zagađen da ostavlja ozbiljne zdrvstvene posledice", rekao je Kuvekalović.

Građanski i ekološki aktivista i voditelj protesta Jevgenije Julijan Dimitrijević rekao je da je danas u Argentini veliki protest protiv kompanije Rio Tinto i da je to "primer kako funkcioneri podržavaju narod koji se bori protiv trovanja zemlje".

Više učesnika protesta nosilo je tansparent na kome je pisalo "Buenos Aires čist vazduh, ne u Čačku".

Član Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović rekao je da u Srbiji više od 17.000 građana svake godine umre od prekomernog zagađenja vazduha.

"Jedni smo od zemalja u vrhu Evrope po broju ljudi koji su prevremeno umrli na 100.000 stanovnika. To je previše i zato moraju da reaguju oni kojima je dat zadatak i koji za naš novac brinu o višem javnom interesu, kao što je zdravlje", rekao je Jovanović.

Profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Dušan Brković rekao je da je zagađenje vazduha "izvor opasnosti po ljudsko zdravlje" i da je prema medicinskim podacima 5.400 smrti godišnje direktno vezano za zagađenje vazduha.

Na skupu je govorila i predsednica SEOS-a Ljiljana Bralović koja je rekla da stvarni zagađivači vazduha nisu privatna ložišta jer su mnogi građani prešli na gas ili pelet.

"Problem je dozvoljeni uvoz otpada koji služi za sagorevanje u razne svrhe, a da se ne vodi računa o šteti po ekologiju", rekla je Bralović.

Na protestu su govorili i građanski aktivista Dragan Božović Gidra, Velimir Mitrović iz Kablara i učenica čačanske Gimnazije Simona.

Na protestu, koji je trajao više od dva sata bio je istaknut transparent na kome je bio nacrtan vojvoda Stepa Stepanović sa gas maskom na glavi, a na transparentu je pisalo "Stanje je alarmratno".

Jedan dečak je nosio transparent na kome je pisalo "Ja čuvam Zemlju, a vi?" a nekoliko građana je nosilo balone sa natpisima "Gušite decu", "Čačak=Černobilj".

Za vreme trajanja protesta bio je zaustavljen saobraćaj u centralnoj ulici pored zgrade Gradske uprave.

Protestu su prisustvovali i brojni učenici Gimnazije i Ekonomske škole, kao i nekoliko profesora.

Među okupljenima na protestu bili su i predsednici gradskih organizacija opozicionih stranka u Čačku.

(Beta, 01.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »