Udario štapom u kamen i potekla je lekovita voda: Ovo je čudotvorno mesto u srcu Srbije, brojni putnici namernici dolaze u mesto koje je pohodio Sveti Sava (FOTO)

RINA 26.01.2024
Udario štapom u kamen i potekla je lekovita voda: Ovo je čudotvorno mesto u srcu Srbije, brojni putnici namernici dolaze u…

Udario štapom u kamen i potekla je lekovita voda: Ovo je čudotvorno mesto u srcu Srbije, brojni putnici namernici dolaze u mesto koje je pohodio Sveti Sava (FOTO) Gornji Milanovac - Jedno od svetih mesta koje je tokom svojih isposničkih dana pohodio Sveti Sava, prema narodnom verovanju bio je i Savinac kod Gornjeg Milanovca.

Od davnina se veruje i da je izvor vode u samom srcu sela lekovit, pa mnogi tu dolaze po spas od raznih boljki. - Veruje se da je u 13. veku Sveti Sava pohodio ovaj kraj. Kada je stigao u selo, prešavši reku Dičinu ostao je odušvljen prirodnim lepotama. Legenda kaže da se prilikom prelaska reke štapom oslonio na jedan kamen. Tu je nastala rupa u obliku ćupa iz kojeg je potekla lekovita voda, kaže za RINU Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Povezane vesti »

Ključne reči

Regioni, najnovije vesti »