Stotine pripadnika granične policije Mjanmara pobegle u Bangladeš od sukoba s pobunjenicima

Beta 08.02.2024

Gotovo 340 pripadnika granične policije Mjanmara je dezertiralo i pobeglo u susedni Bangladeš tokom borbi s pobunjenicima.

Ministar spoljnih poslova Bangladeša Hasan Mahmud je danas rekao da je od srede u tu zemlju ušlo 340 pripadnika bezbednosnih snaga i da Bangladeš razgovara sa vlastima u Mjanmaru šta da radi s njima.

Ove nedelje pogranična služba Bangladeša je saopštila da je skoro stotinu pripadnika pogranične policije Mjanmara je dezertiralo i pobeglo u tu zemlju tokom borbi snaga bezbednosti i lokalnih pobunjenika.

Zvaničnici su rekli da su policajci razoružani i odvedeni na sigurno.

Portparol pograničnih snaga Bangladeša Šariful Islam je tada rekao da su mjanmarske trupe prebegle od sukoba sa "Arakanskom armijom" u mjanmarskoj saveznoj državi Rakajn koja se graniči s Bangladešom.

Arakanska armija je vojno krilo etničke manjine Rakajn koja traži autonomiju i deo je saveza pobunjeničkih vojski etničkih manjina koji krajem oktobra u ofanzivi, osvojivši teritoriju na severoistoku Mjanmara koja se graniči s Kinom.

"Alijansa tri bratstva" koju čine "Arakanska armija", vojska "Nacionalnog demokratskog saveza Mjanmara" i "Nacionalna oslobodilačka armiju Tanga", danas je saopštila da je "Arakanska armija" napala dva pogranična punkta u gradu Maungdau u državi Rakajn, a u nedelju zauzela jedan.

Sukob u Mjanmaru traje od februara 2021. godine kada je vojska preuzela vlast od demokratski izabrane vlade Aung San Su Ći državim udarom posle kojeg su izbili veliki protesti koja je vojna hunta ugušila silom.

Bangladeš ima granicu s Mjanmarom od 270 kilometara i utočište je za oko milion muslimanskih izbeglica Rohinždi iz većinski budističkog Mjanmara. Vojska Mjanmara je avgusta 2017. godine povela brutalnu vojnu akciju protiv njih posle napada lokalnih pobunjenika na vojnike.

(Beta, 02.08.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »