Tramp zapretio da neće pomagati zemljama NATO koje ne plaćaju doprinos i da će proterati migrante

Beta 11.02.2024

Bivši predsednik SAD Donald Tramp zapretio je sinoć da ukoliko bude ponovo izabran neće više garantovati zaštitu zemljama NATO od Rusije, koje ne plaćaju onoliko koliko treba prema sporazumu Alijanse, ne precizirajući o kome se radi.

On je na skupu u saveznoj državi Južnoj Karolini obećao i masovno izbacivanje migranata iz SAD.

Tramp, koji je favorit za predsedničkog kandidata republikanaca na izborima u novembru, prepričao je okupljenim građanima svoj raniji razgovor sa šefom jedne od NATO država.

"Jedan od predsednika jedne velike zemlje digao se i zapitao - ako ne platimo, a napadne nas Rusija, hoćete li nas štititi", rekao je Tramp i dodao da je odgovorio "Ne, neću vas štititi, zapravo ću ih ohrabriti da rade šta hoće sa vama, treba da plaćate svoje dugove".

Tramp je, dok je bio predsednik SAD, tražio da zemlje članice NATO plaćaju svoje dugove Alijansi u kojoj su se članice obavezale da će braniti bilo koju zemlju u bloku ako bude napadnuta.

Tramp je to izjavio u vreme kada je vršio pritisak na republikance u sadašnjem sastavu Kongresa da ne prihvate predlog zakona koji predviđa isplatu novog paketa pomoći Ukrajini i reformu migrantske politike.

On je često izražavao sumnjičavost i ponekad protivljenje nastavku pružanja američke pomoći Ukrajini i čak je pretio da će izaći iz NATO-a ako se vrati u Belu kuću.

On se ponovo osvrnuo na imigraciju, još jedno veliko kontroverzno pitanje u izbornoj kampanji. Pod njegovim pritiskom republikanski članovi Kongresa su izgleda odlučili da blokiraju svaku reformu migrantske politike pre predsedničkih izbora.

"Ne zaboravimo da smo ove nedelje izvojevali i veliku pobedu koju svi konzervativci treba da slave. Ugušili smo katastrofalan predlog onog prevaranta Džoa Bajdena o otvorenim granicama. Cela grupa je odlično radila u Kongresu", rekao je Tramp.

Bivši predsednik, koji je ojačao popularnost obećavajući izgradnju zida između SAD i Meksika, dao je uveravanje da će proterivanje migranata biti jedan od njegovih prioriteta ako se vrati u Belu kuću.

"Od prvog dana okončaću sve politike otvorenih granica Bajdenove administarcije i pokrenućemu najveću nacionalnu operaciju proterivanja u istoriji SAD. Nemamo drugog izbora," rekao je on.

Bela kuća je odgovorila na Trampove izjave hvaleći napore sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena, verovatnog Trampovog rivala na izborima u novembru, da ojača saveze u celom svetu.

"Ohrabrivati invaziju na naše najbliže saveznike od strane ubitačnih režima je zabrinjavajuće i nerazumno", rekao je Endru Bejts portparol Bele kuće u saopštenju objavljenom sinoć.

"Umesto da poziva na rat i promoviše haos predsednik Bajden će nastaviti da podržava američko liderstvo", dodao je Bejts.

(Beta, 02.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »