Vučić: Šenah govori o izbornoj krađi a ne daje ni jedan dokaz da se ona desila

Beta 29.02.2024

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani da je šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na izborima u Srbiji Stefan Šenah izneo optužbe o krađi, a da nije dao ni jedan dokaz za nju. Vučić je na pitanje o izjavi Šenaha da je posmatračka misija na izborima u Srbiji u decembru primetila da je mnogo više birača prijavljeno za gradske izbore nego za parlament odgovorio da je stekao utisak da je Šenah "svetski prevarant".

"To je isto kao kada bih ja rekao o njemu, a on je poznat po mnogo čemu u Austriji, da sam stekao utisak da je svetski prevarant i lopuža i da su mi mnogi ljudi rekli za to, a i liči mi da je belosvetski prevarant i poznata lopuža u Austriji", kazao je srpski predsednik na konferenciji za štampu nakon samita Zapadni Balkan. Šenah je ranije danas izjavio da se čini da je dovođenje građana autobusima u Beograd iz Republike Srpske na dan izbora "instrument krađe". "Kada smo pitali za birački spisak, primetili smo da je mnogo više birača prijavljeno za gradske izbore nego za parlament. Međutim, nismo imali nadležnost da ovo dublje istražimo", izjavio je on. Vučić kazao i da ne zna detalje deklaracije EU kojom se ruski predsednik Vladimir Putin označava odgovornim za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. "Srbija se sa aktima EU o pitanjima uvođenja sankcija Rusiji nije usaglašavala, do sada to nismo radili i iznenadilo bi me kada bi to sada bilo drugačije", izjavio je on na konferenciji na štampu nakon samita Zapadni Balkan.

Upitan o deklaraciji koja se tiče smrti Navaljnog, Vučić je odgovorio da nije ministar spoljnih poslova i da nije upoznat sa tekstom. Vučić je objasnio da ne razume zašto Priština povlači unilateralne poteze i da se nada da će se u budućnosti donositi racionalnije odluke. "Uvek smo bili spremni da razgovaramo o svemu sa Prištinom, poslali smo našeg glavnog pregovarača u Brisel u nadi da ćemo razgovarati o problemu (ukidanje upotrebe dinara na Kosovu) ali predstavnik druge strane nije došao", izjavio je Vučić na konferenciji za štampu nakon samita Zapadni Balkan. On je dodao da se nada da će uskoro pronaći rešenje za problem koji stvara odluka Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu jer će, ako se to ne desi, ona napraviti veliki problem za Srbe koji tamo žive. Beogradsku stranu na sastancima sa specijalnim predstavnikom za dijalog EU Miroslavom Lajčakom pre dva dana u Briselu predstavljao je glavni pregovarač Petar Petković, a Prištinu guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili. Kosovski glavni pregovarač, Besnik Bisljimi je ranije izjavio da je odbio poziv izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu, "pitanje dinara nije deo dijaloga".

(Beta, 02.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »