Godišnja nagrada NDNV dodeljena 'Slavko Ćuruvija' Fondaciji

Beta 01.03.2024

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) dodelilo je danas Godišnju nagradu tog udruženja Fondaciji "Slavko Ćuruvija", dok su Nagradu za istraživačko i za analitičko novinarstvo dobili Sanja Ignjatović Eker i Petar Klaić.
Nagrada za najboljeg novinara koji izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica pripala je Lei Apro, a dobitnik Regionalne nagrade "Mirko Đorđević" je novinar Teofil Pančić.

Obrazlažući nagradu Fondaciji "Slavko Ćuruvija" predsednica NDNV Ana Lalić je istakla da je ona prvi put dodeljena jednoj organizaciji, jer je ona "simbol borbe za sam opstanak profesije".

"Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu, potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put. Umesto kazne, usledila je presuda kojom su isti oni koji su ubili Ćuruviju poslali nedvosmislenu poruku da je u ovoj zemlji dozvoljeno ubijati novinare", navela je Lalić.

U ime Fondacije nagradu je primila Ivana Stevanović koja je tom prilikom rekla da je to priznanje "jedna pružena ruka Fondaciji u jako teškom trenutku i jedna podrška".

Lea Apro je navela da je nagrada kruna nekog njenog dosadašnjeg rada, te da se nada da će je opravdati iako će od sada izveštavati na srpskom jeziku.

Sanja Iganjatović se zahvalila na podršci koju je, u vidu prve nagrade u profesionalnoj karijeri, dobila od kolega.

"Ako se slučajno hipotetički desi da ponovo dobijem neku nagradu, ova će zasigurno da bude najdraža, pre svega zbog toga što su me kolege predložile i kolege su dodelile ovu nagradu", navela je Eker.

Petar Klaić je istakao da ovu nagradu vidi i kao podršku i priznanje redakciji "O radija", koja je do pre dve nedelje bila "na ivici izumiranja".

"Mislim da je ova nagrada dokaz da jedan mali medij kakav je Omladinski radio, iako nema podršku od 2016. do danas, radi dobre stvari, a tek će", istakao je Klaić.

(Beta, 03.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »