KRIK: U prijavi protiv Šarića 2022. policija pominje Stefanovića i načelnika BIA Parezanovića

Beta 05.03.2024

Nevladina organizacija Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je danas da su krivičom prijavom koju je srpska policija 15. aprila 2022. godine podnela Tužilaštvu za organizovani kriminal bili obuhvaćeni i bivši ministar policije Nebojša Stefanović i jedan od čelnih ljudi BIA-a Marko Parezanović, zbog njihove navodne povezanosti sa kriminalnom grupom Darka Šarića.

KRIK navodi da su oni identifikovani kao "funkcioneri koji su se krili iza nadimaka Edo i Markus" u komunikacijama Šarićeve grupe.

"Ovu prijavu policija je podnela protiv Šarićeve grupe, ne i protiv Stefanovića i Parezanovića, ali u njoj jasno navode da se oni kriju iza pomenutih nadimaka i da su činili usluge kriminalnom klanu. Tužilaštvo, koje je dobilo ovaj materijal od policije, nije pokrenulo istragu protiv Stefanovića i Parezanovića. U optužnici protiv Šarićeve grupe tužilaštvo ih ni ne spominje. Na pitanja KRIK-a o ovom slučaju, tužilaštvo nije dalo odgovore već je samo saopštilo da je 'o rezultatima realizovanih predmeta upoznalo kako sve međunarodne institucije, tako i javnost'", navodi KRIK.

KRIK navodi da se "slučaj na kraju slomio na trojici najnižih u ovom lancu korupcije i komandne odgovornosti, na Stefanovićeve saradnike - policijskog načelnika Danila Stojanovića i njegovog zamenika Milutina Radovanovića, koji su optuženi da su pomagali Šarićevom klanu", a da je sem njih optužen i inspektor SBPOK-a Duško Mirković.

"Stefanović nije odgovorio na pozive i poruke novinara KRIK-a, a predsednik apelacije Milenković spustio je slušalicu nakon što smo se predstavili. Nije odgovorio ni na pitanja koja smo mu poslali preko suda. Parezanović je, za razliku od njih, novinarima KRIK-a poslao pisane odgovore u kojima tvrdi da nije posedovao 'skaj' telefon niti imao kontakata sa Šarićevom grupom", navodi KRIK.

(Beta, 03.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »