'Srbija protiv nasilja' i 'NADA' potpisale Dogovor za slobodne i poštene izbore

Beta 09.03.2024

Dogovor za slobodne i poštene izbore koji je predstavila inicijativa Proglas potpisali su danas predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" i "NADA".

Taj dogovor, koji je inicirao Proglas, namenjen je političkim strankama i organizacijama koje smartraju da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni.

U Dogovoru za slobodne i poštene izbore zahteva se sprovođenje preporuka misije ODIHR, a posebno one koja se tiče revizije biračkog spiska.

Od javnog servisa traži se da potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima, kao i da svi učesnici budu ravnopravno zastupljeni u programu.

Jedan od zahteva je i da beogradski izbori budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova, kao i da preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili održani u decembru, budu održani u istom danu kada i izbori za Beograd.

Jedan od osnivača inicijative Progloas Dragan Bjelogrlić izjavio je nakon što su predstavnici opozicije potpisali dogovor da Proglas neće biti deo nijedne izborne liste niti izborne koalicije.

On je rekao da Proglas oseća kao svoju obavezu da doprinese da se obezbede uslovi za slobodne i fer izbore i da se nalaze sa onima koji će podneti najveći teret u toj borbi.

"Verujemo da je dijalog o izbornim uslovima jedini put, svi drugi bi bili opasnost za Srbiju", rekao je Bjelogrlić.

Prema njegovim rečima, svi koji su danas potpisali dogovor svesni su tragedije 9. marta iz nedavne prošlosti i učiniće sve da se takvi scenariji izbegnu. {video1}

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla je da je taj dogovor prilika da Beograd učine slobodnom teritorijom, a zatim i ostale gradove.

Ona je pozvala potpisnike da ostanu složni do kraja navodeći da su takvu slogu već pokazali.

Ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vlada strahom i da su glavni alat njegovi mediji, napomenuvši da potpisnici dogovora žele sami da se izbore za slobodnu Srbiju.

Predsednik Pokreta obnove Krlajevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović istakao je da je dogovor otvoren za sve one koji misle da su izbori pokradeni i žele slobodne i demokratske izbore.

"Prioritet za koaliciju NADA čiji je POKS član je smena ove nakaradne vlasti i svaki minut njenog ostanka pravi sve veću štetu", rekao je Mihailović.

Jedan od osnivača Proglasa profesor Miodrag Jovanović istakao je da Vučić manipuliše mogućim datumima za održavanje izbora i napomenuo da oni mogu biti i 2. juna i da je izvodljivo da se tog dana održe i u drugim gradovima.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 03.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »