Francuska razmestila osmatračke radare na južnom krilu NATO u Rumuniji

Beta 20.03.2024

Francuska vojska razmestila je osmatračke radare Tales GM200 na položaje u Rumuniji, na južnom krilu NATO kao deo podrške saveznicima u toj oblasti, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Višenamenski mobilni radar dometa do 250 kilometara postavljen je na položaj na poligonu Kapu Midija u blizini rumunskog grada Konstanca pošto je ranije u tu zemlju već prebačen jedan GM200.

Radari razmešteni u Rumuniji uključeni su u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Francuska, u tradicionalno prijateljskoj i frankofonskoj Rumuniji, od 2022. godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine drži snažan intervidovski vojni kontigent, u okviru misije Ažil (orao). U tom sastavu su i kontigenti Belgije i Holandije.

Na poligonu Kapu Midija je baterija raketnog sistema PVO SAMP/T Mamba koji je namenjen za odbranu od dejstva avijacije, dronova, krstarećih raketa i taktičkih balističkih raketa na udaljenostima do 100 kilometara.

Sistem može da gađa letelice na visinama nižim od 3.000 metara i na udaljenostima do 50 kilometara.

Lansirna oruđa sa osam raketa su na terenskom vozilu 8x8 a jedna baterija istovremeno dejstvuje po 10 ciljeva sa šest lansirnih oruđa.

U okviru sistema vazdušnog osmatranja i javljanja za račun baterije Mamba koriste se radari GM200 dometa do 250 kilometara.

Sa dva radara koja su sada u Rumuniji pokriva se njena crnomorska obala, a za osmatranje vazdušnog prostora NATO partnera Moldavije razmešten je jedan radar GM200 prošle godine a tokom godine će biti razmešten još jedan.

Četiri radara GM200 obezbediće stalno osmatranje vazdušnog prostora i podržaće borbeno dežurstvo raketnog sistema Mamba u okviru PVO južnog krila NATO.

Osim radara i raketa u Rumuniji se redovno rotiraju detašmani lovačke avijacije NATO, kao pojačanje za rumunsku avijaciju koja koristi avione F-16 i raketne sisteme PVO Patriot i Houk.

(Beta, 03.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »