Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

Beta 20.03.2024

Poslanici vladajuće većine u Skupštine Srbije su danas sa 153 glasova za i pet protiv izabrali doskorašnju premijerku Anu Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije i ona je zauzela svoje mesto za stolom predsednika.

Izbor javnim glasanjem obavljen je bez prisustva većeg dela opozicije, a protiv su glasali poslanici iz grupe "Mi glas iz naroda" i "Mi glas iz naroda - Dr Branimir Nestorović".

Glasanje su, kao i celu sednicu pratile do sada nezapamćene mere obezbeđenja jer je pored stola predsedavajućeg sve vreme stojalo više od desetoro pripadnika MUP-a u civilu.

U zvaničnoj biografiji piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti bila u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije, da je članica grupe Svetskog ekonomskog foruma "Novi lideri za Evropu".

Pre izbore u Vladu Srbije bila je direktorka kompanije Kontitnental vind Srbija, piše u zvaničnoj biografiji.

U raspravi o Ani Brnabić, poslanici opozicije ponavljali su optužbe o aferama za vreme trajanja njenog mandata na mestu premijerke, o pokradenim izborima i njenim dosadašnjim neprimerenim nastupima prema opoziciji.

Poslanici vlasti dali su joj poverenje i ponavljali da je ona bila odlična premijerka i da veruju da će biti dobra i na čelu Skupštine.

Rasprava se najmanje vodila o kandidatkinji, a obeležile su je svađe, uvrede, optužbe, udaranje u klupe i česte povrede Poslovnika.

U nastavku bi trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama.

Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nova predsednica Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bili 2. juna.

(Beta, 03.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »